Švýcarská Ženeva zakázala ve všech městských bazénech burkiny, ale i koupání nahoře bez

Úřady ve švýcarské Ženevě ukončily velmi rázně dlouhou diskusi, která se vedla o tom, jak moc či málo mají být někteří lidé oblečeni v městských bazénech při koupání. Zakázala jak burkiny, které nosí s oblibou muslimky, ta i koupání nahoře bez, které bylo za určitých podmínek na některých místech povoleno.

Jak v minulých dnech napsal deník La Tribune de Genève, nová pravidla přesně definují, jaké oblečení při koupání je v městských bazénech přípustné. Plavci musí mít buď jednodílné, nebo dvoudílné plavky, jejichž spodní díl může sahat ke kolenům. Ruce musí být odhalené a zakázané je všechno, co připomíná šaty nebo sukni. Současně bylo zakázáno koupání nahoře bez, které bylo předtím za určitých podmínek na některých místech povoleno.

Kritici rozhodnutí tvrdí, že nové nařízení je zaměřeno proti muslimkám a jejich burkinám. Zastupitelé města ale říkají, že důvody jsou čistě hygienické. Mnoho obyvatel si totiž stěžovalo, že například někteří muslimové se pokoušeli koupat v bazénech v „pouličním oblečení“, jehož prach pak znečišťoval vodu. Navíc městská rada říká, že muslimky v burkinách se v bazénech objevovaly jen velmi sporadicky. 

Křesťanská demokratka Alie Chaker Mangeatová, která sedí v městské radě, argumentuje proti zákazu burkin tím, že to jen vyvolá další spory a podpoří argumenty islámských extrémistů.

Bývalý socialistický starosta Sami Kanaan pak odsoudil nové rozhodnutí a prohlásil, že to představuje popření Ženevy jako „otevřeného, multikulturního a liberálního města“.

Jenže většina zastupitelů byla jiného názoru. Hlasování skončilo poměrně jednoznačně v poměru 41 ku 30 a rozhodlo o nových omezeních.