Minimální hodinová mzda ve švýcarském kantonu Jura bude 20 franků.

Minimální hodinová mzda ve švýcarském kantonu Jura bude 20 franků. Zdroj: Profimedia.cz

Minimální mzda? Ve švýcarském kantonu Jura rekordních 440 korun za hodinu. Předcházelo tomu referendum

Kanton Jura je malé frankofonní území na severozápadě Švýcarska. Má pouze kolem 74 tisíc obyvatel, ale o většinu z nich je velmi dobře postaráno. Jak upozornila švýcarská média, ve středu parlament kantonu po dlouhých čtyřech letech složitých debat odhlasoval, že minimální mzda zde bude až 20 franků (v přepočtu kolem 440 korun) za hodinu. A to je daleko více než například v Německu i jiných západních zemích. V Česku má být od nového roku minimální mzda něco přes 73 korun.

Ke zvýšení minimální mzdy v kantonu Jura navíc došlo za hodně zvláštních okolností, které nemají ve světě obdobu. Švýcaři v celostátním referendu drtivou většinou v roce 2014 rozhodli, že žádná federální minimální mzda se nebude stanovovat. Ovšem jednotlivé kantony v tom mohou postupovat samostatně. A v referendu v Juře už předtím roku 2013 hlasovali voliči pro 20 franků za hodinu. Pak ale nastaly dlouhé politické i soudní tahanice.

Parlament Jury dvakrát odmítl minimální mzdu zvýšit na 20 franků, ale letos v srpnu místní ústavní soud sdělil jiný verdikt: Lidé na podobnou částku mají právo, pokud si ji odhlasovali. Informovala o tom agentura ATS.

Zaměstnavatelé teď budou mít dva roky na to, aby se novému zákonu přizpůsobili.

Minimální mzdu ve výši 20 franků za hodinu už má také kanton Neuchâtel. Není příliš překvapivé, že se také nachází ve frankofonní části Švýcarska. Místní Němci v jiných oblastech jsou daleko opatrnější při podobném rozhodování.

Jenže 20 franků hravě trumfne i některé jiné bohaté západní země Evropy. Například v Německu je stanovena minimální mzda pro tento rok na 8,84 eur (v přepočtu kolem 225 korun) a ve Velké Británii v přepočtu 8,20 eur. Americké federální hodinové minimum je v současnosti v hodnotě 6,10 eur, ale mnoho států USA stanovilo vyšší sazby.

V České republice je letošním nařízením vlády č.287/2017 Sb. upravena od ledna příštího roku minimální mzda na 73,20 korun za hodinu, nebo 12 200 korun měsíčně při týdenní pracovní době čtyřiceti hodin.