U egyptské Hurghady panuje klid.

U egyptské Hurghady panuje klid. Zdroj: Viliam Buchert

Mohou jet čeští turisté do Egypta po novém útoku teroristů? Ano, bezpečných míst je dost

Jeden z největších teroristických útoků v Egyptě, při kterém ve městě Bir al-Abed zemřelo v pátek kolem 300 lidí a dalších 100 bylo zraněných, vyvolává otázky, jak bezpečná je země faraónů pro české turisty, kterých sem jen letos přijede více než 250 tisíc. Přes poslední masakr zůstávají turistické oblasti země bezpečné, jezdit se nedoporučuje pouze na sever poloostrova Sinaj. Zpravodaj Reflex.cz Viliam Buchert navštívil Egypt v minulých dnech a popisuje, jaká je kde situace.

Několik dní před atentátem jsem pobýval v Šarm aš-Šajchu na jihu Sinaje, známé egyptské destinaci. Všechny velké hotely, do kterých čeští turisté jezdili a jezdí, jsou zde pečlivě hlídané ozbrojenou stráží, na příjezdových cestách jsou kontroly, závory, zpomalovací pruhy a probíhají i kontroly podobné těm na letištích. Na hlavních silnicích jsou policejní stanoviště, kde se kontrolují auta. Ta jsou soustředěna zejména kolem měst ve všech turistických destinacích.

Přestože v červenci letošního roku zemřela po útoku na pláži v Hurghadě česká občanka Lenka Civínová, poprvé v případě podobných událostí nepřestali Češi na podobné místo jezdit. Dokonce se stal pravý opak.

„Letos přijelo do Egypta zhruba o 30 procent více českých turistů než loni,“ řekl Wael Jassín, který zde pracuje pro cestovní kancelář Exim Tours. Podle odhadů se bude jednat o nejlepší sezónu od roku 2011. Důvodem je to, že v určitých částech roku není k Egyptu adekvátní alternativa, ceny pobytů jsou velmi příznivé a Rudé moře zůstává nejlepším místem pro potápění a šnorchlování na světě.

Po revoluci a svržení dlouholetého režimu prezidenta Mubáraka v roce 2011 počet zahraničních turistů v Egyptě prudce klesl, protože lidé se obávali celkového chaosu a nejistoty. Do té doby jezdilo do Egypta ročně například z České republiky téměř 300 tisíc turistů. Další rána přišla v listopadu 2015, když nad poloostrovem Sinaj vybouchlo ruské letadlo a zahynulo 224 lidí. Po celoevropském váhání v minulém roce ale letos přišel opět boom – turisté se do Egypta vrátili. Zejména Češi, Němci a nově masově přibyli Ukrajinci.

Za bezpečné se dají v současnosti označit oblasti v Hurghadě a jejím okolí a také ještě jižněji položené středisko Marsa Alam. Jezdí se také na památky do Luxoru, opět budou masově provozovány plavby na lodích po Nilu.

Několik mých kolegů navštívilo v minulých dnech také Káhiru. Tam v současnosti jezdí na pyramidy v Gíze či do slavného Egyptského muzea, kde jsou skvostné starověké památky, nejvíce lidí za posledních pět let. Všechna důležitá místa hlídá policie a bezpečnostní služby. Místní úřady dokonce paradoxně konstatovaly, že například v Egyptském muzeu je turistů zase až příliš moc...

Pro turisty se opět otevřelo i středisko Šarm aš-Šajch na jihu Sinaje a některá místa v okolí. ty se také dají doporučit pro cestování.

Problematická, ale to už několik let, zůstává jen nejsevernější část Sinaje. Právě zde ve městě Bir al-Abed došlo v pátek k teroristickému útoku. Od Hurghady a Marsa Alamu je ale tato oblast vzdálená stovky kilometrů.

Přísná opatření jsou v současnosti nastavena i na všech egyptských letištích. Mnozí turisté považují něco podobného za poněkud dehonestující, ale v rámci své vlastní bezpečnosti by to měl každý vydržet.

Takže pokud si teď někdo klade skutečně mimořádně vážnou otázku, zda jet na dovolenou do Egypta, odpověď bude znít ano. Bohužel, v dnešním rozbouřeném světě jsme si zvykli i na to, že teroristé někde udeří. Jednou ve Francii, jindy v Německu, pak v Barceloně či Belgii a včera bohužel na severu Sinaje, kam ale žádní turisté nejezdí.