Útočníci u mešity napřed odpálili nálož a pak vešli dovnitř a začali střílet na účastníky poledních modliteb

Útočníci u mešity napřed odpálili nálož a pak vešli dovnitř a začali střílet na účastníky poledních modliteb Zdroj: Twitter

Teroristé zabili na Sinaji přes 150 lidí, jde o nejkrvavější útok na egyptské civilisty

Dnešní útok radikálů na mešitu na severu Sinajského poloostrova si vyžádal životy nejméně 155 lidí a zranění více než 80 osob. Oznámila to egyptská státní televize, agentura MENA krátce předtím uváděla 115 obětí. Jak uvedla agentura AP, jde o nejbrutálnější útok na egyptské civilisty. Mešita byla napadena v době poledních modliteb. Na celém Sinajském poloostrově byla vyhlášena pohotovost a uzavřena je silnice spojující egyptský Aríš s Rafáhem na hranici palestinského Pásma Gazy. Káhirské letiště zpřísnilo bezpečnostní opaření. Egypt vyhlásil za mrtvé třídenní smutek.

Podle policie útočníci mířili na mešitu v Bir al-Abdu, vzdáleném asi 40 kilometrů západně od Aríše, který je střediskem provincie Severní Sinaj. Přijeli k ní ve čtyřech terénních autech, nejdříve odpálili nálož a pak vešli dovnitř a začali střílet na účastníky poledních modliteb. Potom zapálili automobil před mešitou a oblast obklíčili, aby zabránili přístupu záchranářů a zdravotníků. K akci se zatím žádná skupina nepřihlásila.

Prezident Abdal Fattáh Sísí se má co nejdříve sejít se zástupci bezpečnostních sil a má s nimi jednat o dalších krocích. Země vyhlásila třídenní smutek. Na letišti v Káhiře platí zpřísněná bezpečnostní opatření, v hale přibylo vojáků a policistů, na příjezdech k letišti se provádějí kontroly aut.

Sinajský poloostrov je dlouhodobě dějištěm střetů mezi egyptskou policií a armádou na jedné straně a islámskými radikály na straně druhé. Terčem útoků na Sinaji bývají zřídka civilisté, většinou jsou to vojáci a policisté.

Podle egyptských sdělovacích prostředků chtěli i dnes útočníci zřejmě pozabíjet policisty, protože mnozí z nich se účastnili obřadu.

Napětí na Sinaji se znásobilo po sesazení prezidenta Muhammada Mursího v roce 2013. Mursí byl do úřadu zvolen za Muslimské bratrstvo, které v době své vlády prosazovalo posílení islámu ve společnosti. Nová vláda je ale zakázala a Mursí si odpykává vysoký trest ve vězení.