Kolem tisíce uprchlíků dorazilo letos do Německa s falešnými doklady

Kolem tisíce uprchlíků dorazilo letos do Německa s falešnými doklady Zdroj: Metropolico.org (CC BY-SA 2.0)

Řecko letos poslalo do Německa 1000 uprchlíků, kteří měli falešné doklady. Mohou být mezi nimi i teroristé

Německé ministerstvo vnitra si stěžuje, že část uprchlíků, kteří přiletěli na základě přerozdělovacích kvót z Řecka, má falešné doklady. Nejedná se přitom o marginální problém, protože podobných žadatelů o azyl byl od ledna do konce října letošního roku kolem jednoho tisíce. U některých existují odůvodněné obavy, že by mohli představovat vážné bezpečnostní riziko.

Kvůli problémům s falešnými doklady budou od příštího týdne řečtí styční důstojníci umístněni i na letištích v německém Frankfurtu a Mnichově, aby pomohli svým kolegům s pasovými kontrolami. Napsal o tom web The Local.

Některá německá média se ale ptají, proč mají Řekové kontrolovat doklady žadatelů o azyl i na německé půdě a nezabrání odletu lidí s falešnými pasy ze své země. Vzniká tak naprosto absurdní situace, že některé ilegální migranty si země EU vzájemně předávají s doklady, které jsou prokazatelně falešné. O koho se pak přesně jedná a zda nepředstavuje bezpečnostní riziko, se někdy nedá v podstatě ověřit. Proč státy EU rovnou nedeportují tyto lidi zpět, není jasné.

Podle čtvrtečního vydání řeckých novin Kathimerini se sice řecká policie snaží vystopovat, kdo z migrantů má falešné doklady, ale protože některé africké a blízkovýchodní země odmítají na identifikaci uprchlíků spolupracovat, nejedná se o nijak lehkou záležitost.

V Řecku jsou momentálně desítky tisíc uprchlíků, kteří se chtějí dostat převážně do Německa. Tisícům lidí se to už podařilo, ale Němci neustále zpřísňují výběr a kontrolu lidí, kteří hodlají žádat u našich sousedů o azyl. A narážejí u toho na falešného pasy.

Kvůli přístupu k migraci dokonce v minulých dnech zkrachovala jednání o nové německé vládě. Strana Zelených nechtěla nic na vstřícnosti k migrantům měnit, naopak pravicové strany hodlají stanovit strop, kolik žadatelů o azyl by mělo Německo v budoucnosti přijímat.