Nový předseda Sněmovny Radek Vondráček

Nový předseda Sněmovny Radek Vondráček Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Předsedou Poslanecké sněmovny se stal Radek Vondráček z Babišova ANO

Předsedou Sněmovny dnes zvolili poslanci jejího bývalého místopředsedu Radka Vondráčka (ANO). V tajné volbě získal 135 hlasů. Do funkce ho navrhlo hnutí ANO, neměl protikandidáta. Hlasovací lístky si vyzvedlo 197 poslanců. Proti Vondráčkovi se sešlo 14 hlasů, další dva byly neplatné. Dalších 46 poslanců svůj hlas neodevzdalo.

Vondráček je prvním předsedou Sněmovny, který není členem ODS nebo ČSSD. Před ním poslance vedlo sedm politiků, mezi nimi byla jen jediná žena.

Předseda Sněmovny mimo jiné zastupuje Sněmovnu navenek, spolu s místopředsedy řídí sněmovní schůze, svolává je a postupuje prezidentu republiky k podpisu přijaté zákony. Funkce předsedy Sněmovny nabývá na důležitosti v okamžiku, kdy nově jmenovaná vláda ani na druhý pokus nezíská důvěru Sněmovny. Ústava stanoví, že v takovém případě jmenuje prezident předsedu vlády na návrh předsedy Poslanecké sněmovny.

Vondráček vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a před vstupem do politiky působil v Kroměříži jako advokát. Poslancem se stal v roce 2013 za hnutí ANO. Místopředsedou Sněmovny se stal letos v lednu. Nahradil Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO), která z dolní komory odešla v souvislosti se svým zvolením středočeskou hejtmankou.