Společná tisková konference Zemana a Putina - ilustrační snímek

Společná tisková konference Zemana a Putina - ilustrační snímek Zdroj: Hanka Brožková - KPR

Miloš Zeman: Článek o sovětské okupaci je dílem šílence s vylízaným mozkem

Prezident Miloš Zeman se dnes v Moskvě důrazně ohradil proti článku publikovaném na webu ruského armádního televizního kanálu Zvezda, podle něhož Československo mělo být vděčné za sovětskou intervenci v roce 1968. Článek je podle Zemana činem "novinářského šílence s vylízaným mozkem".

Prezident bude při dnešním setkání v Gorkách žádat premiéra Dmitrije Medveděva, aby se od článku distancoval. Státní návštěvu Ruska Zeman předčasně neukončí.

"Vstup vojsk do Československa (v roce 1968) nedovolil Západu uskutečnit státní převrat podle technologie uskutečněné za 'sametových' revolucí a zachoval na více než 20 let život v míru za souhlasu všech národů Varšavské smlouvy," tvrdí autor úterního článku Leonid Maslovskij. Jeho text odsoudil mimo jiné český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Článek ruského publicisty je podle Zemana urážkou českého národa. Prezidenta přitom pohoršilo, že text vyšel v době jeho pobytu v Rusku. Zeman doufá, že ruské vedení článek "jasně odmítne".

Zeman v projevu při dnešním zahájení česko-ruského podnikatelského fóra uvedl, že článek Maslovského je záměrnou provokací. Pokud se ruské vedení nebude od textu distancovat, půjde o "vážné narušení česko-ruských vztahů". Zeman očekává, že Kreml obsah publikovaného materiálu "jasné odmítne".

Výzvy k předčasnému ukončení návštěvy, které se ozývají z Prahy, prezident uposlechnout nemíní. "Jeden novinářský blázen nemůže (česko-ruskou) spolupráci narušit," uvedl Zeman.