Produkce opia v Afghanistánu vzrostla o 87 procent - ilustrační snímek.

Produkce opia v Afghanistánu vzrostla o 87 procent - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Afghánistán hlásí rekordní produkci opia, na světový trh se dostane daleko více heroinu

I když se mezinárodní síly v Afghánistánu již více než 15 let snaží omezit produkci opia, z kterého se vyrábí heroin, vůbec se jim to nedaří. Místní producenti naopak zaznamenali rekordní rok. Produkce se oproti minulému roku zvýšila o 87 procent. Mezi hlavní faktory, které podporují pěstování, patří vysoká nezaměstnanost, korupce a klanový systém, podle kterého je země zcela rozparcelována. Místní kmeny kontrolují své území a prodej opia je pro ně výhodným byznysem.

Podle informací z OSN, které citoval francouzský web france24.com, převýší letošní celková cena opia vyvezeného z Afghánistánu kolem 1,4 miliardy dolarů (v přepočtu kolem 30 miliard korun). Protože část těchto peněz končí v rukou rebelů, kteří bojují proti mezinárodním jednotkám (jejichž součástí jsou i čeští vojáci), situaci v zemi to samozřejmě zhoršuje.

Dostupné zprávy hovoří o tom, že v Afghánistánu bude letos podle odhadu vyprodukováno 9000 tun opia. Z toho se pak vyrábí heroin. Neustále se také zvětšuje plocha pro pěstování máků, která už dosahuje 328 tisíc hektarů.

„Výrazné zvýšení produkce máku a nelegální pašeráctví drog s velkou pravděpodobností prohloubí nestabilitu v zemi a podpoří teroristy a povstalce,“ uvádí zpráva OSN, která kromě toho připomíná i další nebezpečí. „V důsledku toho se na světový trh dostane více levnějšího heroinu, což zvýší jeho spotřebu a zvětší rizika spojené s jeho užíváním,“ píše se ve zprávě.

Nejrůznější zahraniční organizace a neziskovky přitom vynaložily za posledních 10 let miliardy dolarů, aby omezily produkci opia v Afghánistánu. Například se snaží přesvědčit farmáře k pěstování jiných plodin, například šafránu. Výsledky jsou ale tristní.

Kvůli tomu velmi rychle roste i počet drogově závislých v samotném Afghánistánu. Za vlády islámského fundamentalistického hnutí Tálibán (ovládal většinu země v druhé polovině 90. let) bylo narkomanů málo, protože režim závislost trestal smrtí. Dnes je v v Afghánistánu kolem milionů uživatelů tvrdých drog, což je při celkovém počtu 35 milionů obyvatel, vysoké číslo.