Američané si budou moci opět vozit domů trofeje z afrických lovů.

Američané si budou moci opět vozit domů trofeje z afrických lovů. Zdroj: Flickr

Trumpova administrativa chce zrušit zákaz dovozu sloních trofejí z Afriky

Bývalý prezident Spojených států Barack Obama se v roce 2014 zasadil o to, aby si Američané jezdící do Zambie a Zimbabwe střílet slony nemohli domů vozit žádné trofeje. Dle informací americké televize ABC News se současná administrativa rozhodla toto nařízení zrušit. A to navzdory tomu, že jsou sloni zahrnuti do ochranného zákona o obchodu s ohroženými druhy zvířat z roku 1973.

„Legální, regulovaný sportovní lov je součástí dobrého plánu, který přispívá k záchraně určitých druhů tím, že přináší prostředky místním komunitám. Ty je mohou zpětně investovat do jejich ochrany,“ uvedl mluvčí americké vládní organizace Fish and Wildlife Service. Tím argumentovali oponenti Baracka Obamy již před třemi lety. Nepodařilo se jim ale danou domněnku podložit žádnou studií. Nyní prý mají od afrických zemí nové informace, které jejich teorii potvrzují. Většina dostupných zpráv ale podobné scénáře vyvrací. Peníze, které mají chudé vesničany odradit od pytlačení, často končí vinou korupce v úplně jiných rukou.

Kontroverzní téma silně rezonuje celou americkou společností již od léta roku 2015. Tehdy minnesotský zubař Walter Palmer zastřelil slavného lva Cecila, jenž byl hlavní atrakcí zimbabwského národního parku Hwange. Kritici prezidenta Trumpa nezapomínají v souvislosti s případem zmínit i fakt, že jeho synové Eric a Donald Jr. v minulosti opakovaně v Africe lovili.

Populace slona afrického se mezi roky 2007 a 2014 snížila napříč 18 africkými zeměmi o 30 procent. Dle dostupných statistik jich z původních zhruba 10 milionů zbývá jen něco přes 400 tisíc. Za lov slona platí zahraniční turisté kolem 10 tisíc dolarů.