Prezident Zimbabwe Robert Mugabe

Prezident Zimbabwe Robert Mugabe Zdroj: Profimedia.cz

Konec Mugabeho: Vůdce Zimbabwe a jeho ženu drží armáda v domácím vězení

Autoritativní vůdce Robert Mugabe, třiadevadesátiletý politik a prezident státu Zimbabwe, čelí bezprecedentnímu zadržení ze strany zimbabwské armády, která v zemi „dočasně převzala moc“. Mugabe i jeho manželka jsou drženi již přes 24 hodin v domácím vězení.

Armáda tvrdí, že nejde o vojenský převrat a že její převzetí kontroly nad státem je pouze dočasné. V zemi nejsou hlášeny žádné krvavé incidenty nebo potyčky, vše probíhá zřejmě hladce. Kromě Mugabeho zadržují také první dámu. Oba nesmí opustit svůj dům. Armáda uvedla, že se zaměřuje pouze na zločince z Mugabeho okolí, kteří se dopouštějí trestné činnosti a kteří jsou mimo dosah justice. Kdy ale hodlá armáda navrátit předešlý stav, neuvedla.

Zatčen byl například ministr financí či jiní přední činitelé. Původ tohoto nekrvavého nepuče tkví zřejmě v sesazení dlouholetého prezidentova spolupracovníka, viceprezidenta Mnangagwa. Ten prý byl „neloajální“, a proto musel být propuštěn. Právě mezi generály a armádními složkami byl Mugabeho viceprezident velmi populární a možná i proto upadl v prezidentovu nemilost.

Bojovník proti kolonialismu a bývalý voják se poprvé stal premiérem země v roce 1980. Tou dobou za sebou měl již dlouhou a barvitou dráhu politika, studenta, revolucionáře i učitele. Měl zemi dovést k demokracii, ovšem během sedmatřiceti let, která na pomyslném zimbabwském „trůně“ strávil (od roku 1987 je prezidentem), se země dostala do hluboké hospodářské krize, trpí vysokou inflací i mírou nezaměstnanosti.

Především však pod Mugabeho vedením začala vykazovat znaky autoritativního režimu. Prezident se začal zbavovat svých politických odpůrců, nastartoval také nenávistnou rasistickou politiku vůči bělochům nebo homosexuálům. V roce 2008 postihla zemi hyperinflace – tedy v roce, kdy se konaly volby a kdy svitla naděje na změnu režimu. Mugabeho tehdejší vyzyvatel označil výsledek voleb za největší podvod století.

Mugabe začal v zemi systematicky likvidovat bílé farmáře, kterým zabavoval půdu a hospodářství. Zemi se dostalo kvůli chování prezidenta mezinárodní pozornosti a byly na ni uvaleny sankce ze strany USA i Evropské unie. Spojené státy Mugabeho Zimbabwe nazvaly „výspou tyranie“.

Zimbabwe, bývalá britská kolonie, dříve známá pod názvem Rhodésie, se definitivně stala nezávislým státem roku 1980 poté, co Velká Británie uznala její úplnou suverenitu. Do Mugabeho dávala velké naděje – smějící se fotografie Mugabeho a Margaret Thatcherové či prince Charlese v 80. letech obletěly celý svět. Tyto naděje však postupně uhasínaly. Přestože armáda tvrdí, že Mugabeho detence je jen dočasná, osud třiadevadesátiletého státníka je nejistý.