Setkání Andyho a Lilly bylo plné emocí

Setkání Andyho a Lilly bylo plné emocí Zdroj: Twitter

Setkání Andyho a Lilly
Setkání Andyho a Lilly
Andy Sandness před transplantací
Andy Sandness před transplantací
Sandness na kontrole u fyzioterapeutky
7
Fotogalerie

Neuvěřitelné setkání. Žena se sešla s mužem, který nosí obličej jejího mrtvého manžela

Počátkem roku 2006 se Andy Sandness pokusil o sebevraždu. Přiložil hlaveň své automatické pistole pod bradu a stiskl spoušť. Nezemřel, rána mu zničila většinu obličeje. Po deseti letech doktoři našli vhodného dárce, který mu daroval svůj obličej. Rudy Rossová, která Sandnessovi darovala obličej zesnulého manžela, se s ním nyní osobně setkala. Setkání bylo emotivní a plné (možná až překvapivě) pozitivních emocí.

Obličej Andyho Sandnesse byl po neúspěšném pokusu o sebevraždu zcela zničený. Doktoři se jej pokusili rekonstruovat, ale muž musel čelit neustálým komplikacím, například opakovanému upadávání nosu. Jeho obličej se také v důsledku tříštivých zlomenin o čtvrtinu zmenšil. Sandness se sice zotavoval, ale uchýlil se do ústraní a odmítal jakýkoliv sociální kontakt.

V polovině roku 2016 se zastřelil Calen Ross, a to zrovna v době, kdy byla jeho manželka v osmém měsíci těhotenství. Lilly Rossová, manželka zesnulého, se rozhodla, že jeho orgány nabídne k darování. Ross měl psychické problémy, ale jeho tělesná schránka žádnými problémy netrpěla. Rossová dala souhlas s darováním plic, ledvin a dalších orgánů. Nakonec souhlasila i s nejzvláštnějším dárcovstvím – s darováním obličeje. Shoda s Andym Sandnessem byla až překvapivá – muži byli stejně staří, stejné krevní skupiny, barvy pleti a struktury obličeje. „Mohli to být bratranci,“ řekl dokonce chirurg Samir Mardini agentuře AP.

„Nechtěl jsem chodit na veřejnost. Nenáviděl jsem pohyb ve větších městech,“ řekl Sandness. „Operace ale předčila moje očekávání. Jako bych po ní roztáhl křídla a mohl znovu dělat věci, které mi tolik chyběly – chodit do restaurace, normálně jíst, tancovat,“ uvedl dále. Operace zabrala více než 56 hodin a pracoval na ní tým 60 lékařů. Byla to vůbec první operace takového druhu, kterou na Mayo Clinic ve městě Rochester v americkém státě Minnesota provedli (v roce 2005 provedli sice podobnou operaci, ale pod vedením francouzských kolegů).

Sandness i Lilly Rossová nakonec souhlasili, že se setkají. Žena byla ze setkání nervózní – bála se, že ji až příliš bude ten neznámý člověk připomínat jejího manžela a otce dítěte, které se narodilo až po jeho smrti. Lilly uvedla, že její manžel byl přece jen jiný a že příjemce jeho obličeje jej vlastně až tolik nepřipomíná. Zřejmě nejsilnější moment, který zprostředkovala světu média, se odehrál v okamžiku, kdy se žena dotkla mužova obličeje a když ten pak vzal její dítě do náručí a to se na něj usmálo. „Setkáním s Andym se něco uzavřelo. A naplnilo mě pýchou, že darování nebylo zbytečné,“ uvedla Lilly pro AP.