Kuřata českých vědců svítí ve tmě

Kuřata českých vědců svítí ve tmě Zdroj: Archív Ústavu molekulární genetiky AV ČR

Čeští vědci jsou „otci“ prvních kuřat na světě, která svítí ve tmě. Mohou pomoci při výrobě léků

Čeští vědci a odborníci pracují na výjimečném projektu, který by v konečném důsledku mohl vést až k výrobě léků ve vejcích geneticky modifikovaných slepic. K tomu by se mohli dostat přes první červeně fluoreskující kuřata, která jsou výsledkem jejich průlomových experimentů.

Jak informoval odborný web Nature a pak také server české Akademie věd, Jiří Hejnar z Ústavu molekulární genetiky a Pavel Trefil ze společnosti Biopharm přišli s průlomovými experimenty genetických modifikací u ptáků. Dokážou do kura domácího vnášet geny, které budou produkovat nebo korigovat požadované bílkoviny, třeba ty které používají viry a paraziti. Výzkum může přispět nejen k nové metodě šlechtění, ale i k využití slepic jako živého bioreaktoru. A také podle nich červeně svítící kuřata otevírají cestu k levné produkci cenných léků ve vejcích geneticky modifikovaných slepic.

„Používáme techniky, které jsou samozřejmostí u genetických modifikací rybiček, myšek i hospodářských zvířat. U ptáků tohle dosud možné nebylo a málokdo se do podobného výzkumu pouštěl. Naše metoda účinnost dramaticky zvyšuje a zkracuje celou proceduru,“ řekl Hejnar webu Akademie věd.

V budoucnosti se proto podle našich vědců můžeme setkat i s živými bioreaktory. Do dědičné informace kura domácího je totiž možné vnést lidský gen a organismus zvířete z něj vyrobí léčebnou lidskou bílkovinu. Tato bílkovina vylučovaná do vaječného bílku se potom může stát základem pro výrobu celé řady léků.