Žena nakažená morem na ostrově Madagaskar.

Žena nakažená morem na ostrově Madagaskar. Zdroj: BBC

Na Madagaskaru se šíří plicní mor, podle WHO je situace kritická

Madagaskar čelí vůbec nejhoršímu výskytu onemocnění morem za posledních padesát let. Ačkoliv se tato nemoc má za vymýcenou, v některých oblastech se nemoc dosud vyskytuje. Jedním takovým místem je právě Madagaskar, kde nyní Světová zdravotnická organizace označila situaci za kritickou.

Od srpna letošního roku po dnešní den se na ostrovním státě nakazilo přes 1800 lidí. 127 pacientů již na mor – ať už dýmějový či plicní – zemřelo. Na Madagaskaru přitom není výskyt obou typů moru nic neobvyklého. Podle BBC se v určitých oblastech ostrova vyskytuje mor každoročně, většinou se jedná o dýmějový mor.

Tento rok se však na ostrově vyskytla v mnohem hojnějším množství i smrtelnější verze, tedy plicní mor. Navíc se nemoc dostala z oblasti, kde se většinou vyskytuje (a z níž se v uplynulých letech jen zřídkakdy šířila) do měst, mimo jiné i do hlavního madagaskarského města Antananarivo.

Světová zdravotnická organizace popisuje nemoc, již přenáší na člověka krysy, „jako jednu z nejstarších a nejobávanějších nemocí vůbec.“ Mor byl v dějinách odpovědný za smrt milionů lidí, jen během 14. století jich na tuto nemoc zemřelo přes 50 milionů. Nyní je nemoc možné léčit antibiotiky, které také WHO na Madagaskar pravidelně dodává. Největší hrozba nemoci tkví v možnosti rychlého šíření a průběhu, kdy neléčení nemocní umírají již po 24 hodinách od nakažení.