Vítr působí problémy po celé republice

Vítr působí problémy po celé republice Zdroj: čtk

Republiku ochromil vítr, je uzavřen Pražský hrad, jsou hlášeny výpadky elektřiny

V Praze byl kvůli větru uzavřen celý areál Pražského hradu, neotevřela ani zoo a kvůli uvolněné části střechy musel být evakuován Průmyslový palác na Výstavišti. Lidé se nedostanou ani na žádný z pražských hřbitovů. Hasiči od půlnoci zaznamenali více než 150 výjezdů, jejich tísňová linka je přetížená. Většinou odklízejí popadané stromy, větve nebo uvolněné plechy. Bez problémů je provoz na pražském letišti, žádná omezení nehlásí ani pražský dopravní podnik. 

Pražský hrad byl uzavřen kvůli pádům předmětů ze střech, které ohrožovaly návštěvníky. Nepřístupné jsou také zahrady a Jelení příkop. Poprvé od povodní v roce 2013 neotevřela ani pražská zoo, kde vítr poničil část seníku, ploty a některé vyhlídky. "Naštěstí jsme nepřišli o žádná zvířata a dosavadní škody se zatím nejeví příliš vysoké," sdělil ČTK ředitel zoo Miroslav Bobek. Uzavření zahrady bylo podle něj především preventivní, zoo však zůstane uzavřená i v pondělí kvůli nápravě škod a úklidu, doplnil na twitteru během dne.

Na Výstavišti se uvolnila část střechy Průmyslového paláce a jeho levého křídla. Musel být evakuován. "Areál Výstaviště je vyklizen, uzavřen a byl vydán zákaz vstupu. Situace bude prozatím stále monitorována ostrahou objektu," uvedla uvedla mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchánská. Počasí tak narušilo 19. ročník přehlídky Designblok. Organizátoři na svém facebooku uvedli, že až do odvolání je uzavřený celý výstavní prostor. Ruší se celý dnešní program včetně předávání Cen Designbloku. Ředitelka Designbloku Jana Zielinski řekla v České televizi, že už nyní je jasné, že z bezpečnostních důvodů bude zavřeno i v pondělí, a instalace je nyní kvůli poškození střechy vystavena vlivům počasí.

Kvůli povětrnostní situaci byly odpoledne uzavřeny všechny pražské hřbitovy. Na svém webu o tom informovala Správa pražských hřbitovů.

Hasiči doporučují omezit pobyt venku, jezdit autem co nejméně, opatrně a pomalu, neschovávat se pod stromy. Jejich tísňová linka je přetížená. "Pokud chcete nahlásit událost, která neohrožuje (ležící strom na zahradě), můžete ji nahlásit později," uvedla Suchánská. Pražská záchranná služba na twitteru uvedla, že v souvislosti se silným větrem už ošetřila v hlavním městě 13 lidí.

Vítr odvál plechovou část střechy i na střeše kostela sv. Václava na Čechově náměstí v Praze 10. Mluvčí radnice Prahy 10 také uvedl, že městská část provizorně nechává povalit na zem reklamní poutače bez pevného ukotvení. Bez komplikací funguje pražské letiště. "Nezaznamenali jsme ani to, že by se některý pilot rozhodl z preventivních důvodů přistát na jiném letišti," sdělila ČTK mluvčí letiště Marika Janoušková.