Titulní stránky deníku Moskevská pravda

Titulní stránky deníku Moskevská pravda Zdroj: Archív

Kdybyste to nevěděli, moskevská Pravda stále vychází a je v ní co číst

Pokud to někdo netuší, moskevská Pravda, hlásná trouba komunistické strany, stále existuje a oblažuje masy (těžko říci, jak rozsáhlé) svými informacemi.

 

Počet členů Komunistické strany Ruské federace se teď odhaduje kolem 160 tisíc duší. Už to není takové jako v dobách největší slávy, ale aspoň něco. Teď jsme se v Pravdě například mohli dočíst o pozdravu předsedy ústředního výboru Komunistické strany Ruské federace Gennadije Zjuganova. Je citován podle komunistického časopisu s lákavým názvem Politická osvěta, jehož články a materiály jsou prý užitečné pro „propagandisty, politické agitátory, lektory a řečníky v dělnických organizacích při řešení naléhavých problémů“.

K výročí Velké říjnové socialistické revoluce tam byla zveřejněna „zajímavá studie“ profesora S. N. Marejeva Ojedinělost a potřeba Říjnové revoluce. V rubrice zahraničních ohlasů je článek, jejž napsal generální tajemník Komunistické strany Řecka Dimitris Kutsumbas o „významu Říjnové revoluce v období přechodu od kapitalismu k socialismu-komunismu“.

Doktor kulturologie, profesor V. L. Kurguzov (z Ulan-Ude), se zabývá tématem Vítězný obrat v občanské válce a zahnání zahraniční intervence.

Doktor ekonomie, profesor S. S. Gubanov, nabízí „informativní materiál“ s titulem Zisky – menšinám, ztráty a škody – většině, což je kritika článku premiéra Dmitrije Medveděva. Jak je vidět, není pravda, že by snad v Rusku nebyla politická opozice, a to dokonce legální!

Čtenáři by podle moskevské Pravdy měli věnovat pozornost práci laureáta Leninovy ceny R. I. Kosolapova a spisovatele I. I. Čigirina Holodomor, jež se zabývá událostmi na Ukrajině, „které jsou dnes často falšovány“. Zároveň časopis přináší informace ministerstva zahraničních věcí Ruské federace s titulem Účast lotyšské legie SS ve válečných zločinech v letech 1941-1945 a snahách revidovat závěry norimberského tribunálu. Zveřejněna byla také kronika událostí na Severním Kavkaze v roce 2015, již připravil kolektiv autorů.

Na závěr Pravda doporučuje, „aby stranické výbory analyzovaly stav kolektivního předplatného časopisu Politická osvěta. Podmínky výhodné stranické organizace je možné domluvit telefonicky na mobilních číslech 8-916-117-70-18, 8 (495) 692-37-54“.

Jak je vidět, komunistická strana stále žije a Pravda stále vychází stejně jako řada dalších inspirativních materiálů. Nelze se tedy v dnešní době vymlouvat na to, že by lidé neměli dost informací. Jen chtít!