Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Katalánci vrací úder: Den před omezením autonomie projednají nezávislost

Katalánští poslanci budou ve čtvrtek jednat o jednostranném vyhlášení nezávislosti na Španělsku. Rozhodlo o tom dnes vedení katalánského parlamentu, které svolalo mimořádnou schůzi na den před pátečním jednáním španělského Senátu, který bude schvalovat omezení katalánské autonomie. Separatističtí poslanci dnes označili přístup Madridu k řešení katalánské krize za diktátorský.

Vedení katalánského parlamentu se dnes sešlo v reakci na sobotní rozhodnutí španělské vlády převzít kontrolu nad řízením klíčových katalánských úřadů, které Madrid zdůvodňuje tím, že premiér Carles Puigdemont a jeho vláda porušují zákon snahou o vyhlášení nezávislosti.

"Španělsko jedná jako diktatura. Vnucují nám zákony prostřednictvím soudců a prokurátorů, za pomoci policie a trestných činů vzpoury, aby šířili strach," řekl na tiskové konferenci po jednání parlamentního vedení mluvčí nejsilnějšího poslaneckého klubu Společně pro ano (JXSí) Lluís Corominas. Španělský ústavní soud zrušil referendum, na jehož základě chce katalánské vedení vyhlásit nezávislost a prokuratura docílila uvalení vazby na lídry separatistických organizací.

Na otázku, zda poslanci na mimořádné schůzi schválí vyhlášení nezávislosti, odpověděl Corominas neurčitě. Katalánský parlament již deklaraci hovořící o "obnovení samostatnosti" schválil těsnou většinou hlasů separatistických stran před dvěma týdny, její vyhlášení však bylo odloženo na neurčito kvůli snaze o vyjednávání s Madridem. Podle španělských médií není zcela jasné, zda se při případném hlasování bude jednat o zrušení odkladu u již schváleného textu či o deklaraci zcela nové.

Separatisté disponují 72 křesly ze 135 a menší radikální strana CUP podporující menšinovou vládu JXSí tlačí na okamžité vyhlášení nezávislosti bez ohledu na důsledky. "Uvidíme, zda jako JXSí budeme požadovat o rozhodný krok," odmítl se vyjádřit jasně Corominas.

Pro podporu separatistů se však pokoušel získat i poslance katalánských socialistů (PSC), kteří jsou proti odchodu ze Španělska, avšak plány na omezení autonomie je pobouřily. "Myslíme si, že PSC si bude muset vybrat mezi stranou a zemí," prohlásil v narážce na to, že španělští socialisté jako druhá nejsilnější strana v zemi podporuje kroky vládních lidovců premiéra Mariana Rajoye k převzetí kontroly nad Katalánskem.