Norská premiérka Erna Solbergová je v čele vlády už o roku 2013

Norská premiérka Erna Solbergová je v čele vlády už o roku 2013 Zdroj: Profimedia.cz

Ženská legie v Norsku: Země má premiérku, ministryni zahraničí, šéfku obrany i ministryni průmyslu

Zatímco v některých státech se o možnosti silnějšího postavení žen v politice dlouho diskutuje, tak v Norsku už podobná věc dávno funguje a všichni ji považují za naprosto přirozenou. Důkazem toho je i současná norská vláda. Tento skandinávský stát má nejenom premiérku, ale poprvé i ministryni zahraničí a také veledůležitý rezort financí vede žena.

Premiérkou je v Norsku už od roku 2013 Erna Solbergová, která je předsedkyní středopravicové Konzervativní strany. Studovala ekonomii, statistiku, sociologii a politologii.

Tato šéfka vlády jmenovala minulý pátek poprvé v historii země do čela ministerstva zahraničních věcí další ženu. Šéfkou diplomacie se stala Ine Marie Søreideová. Navíc ministryní důležitého rezortu financí je Siv Jensenová, která je i vůdkyni konzervativní Pokrokové strany. Pro tu je vzorem bývalá britská „Železná lady“ Margaret Thatcherová a Jensenová podporuje Izrael a varuje před islamizací Evropy.

Kromě toho je například v nové norské vládě ministryní obchodu a průmyslu, což je u nás vždy „mužská“ záležitost, Monica Mælandová.

Podobně silná koncentrace žen na takových místech ve vládách byla v minulosti zaznamenána jistý čas pouze na Filipínách, v Libérii a ve Švýcarsku.

Norskou legendou mezi političkami zůstává Gro Harlem Brundtlandová, která byla vůbec první ženou na tomto postu v historii země. Předsedkyní vlády se stala poprvé v roce 1981. Světová média o ní podrobně psala v roce 1986, kdy dala do své osmnáctičlenné vlády až 8 žen.