Šaty Anne Frankové byly nabízeny jako halloweenský kostým.

Šaty Anne Frankové byly nabízeny jako halloweenský kostým. Zdroj: Archív

Šaty a čepku Anne Frankové prodával obchod jako kostým na Halloween. Na firmu se sesypala vlna kritiky

Internetový obchod, který se specializuje na prodej kostýmů pro blížící se Halloween, nabídl k prodeji kostým, který byl replikou oblečení, jež nosila Anne Franková. Jméno židovské dívky, kterou zavraždili nacisté a kterou proslavil její deník, se objevilo dokonce v názvu kostýmu.

Typická čepice a šaty, tak známe Anne Frankovou z mnoha dobových fotografií. Známý je také její tragický příběh, kdy se dívka nejprve skrývala se svým otcem Ottou, matkou Edith a sestrou Margot v Amsterdamu, kde je posléze nacisté objevili a odvezli do okupovaného Polska, do koncentračního tábora Osvětim. Anne s sebou měla deník, který si psala a který po její smrti vyšel a stal se jedním ze symbolů nacistického vyvražďování židů.

Kostým, který nabízí internetová stránka Halloweencostumes.eu byl již z prodeje stažen, a to především kvůli mnohým stížnostem, které se na webový obchod sesypaly. Spojovat příběh dívky, kterou zavraždila zrůdná nacistická ideologie, s Halloweenem, je, jak popsal spolek HSFA (tedy spolek sdružující přeživší holocaustu), „velmi znepokojivé“.

Společnost se ústy své mluvčí již za prodej kostýmu omluvila. I tak ale dodává: „Už jsme prodali mnoho historických kostýmů. Nabízíme několik typů přesných historických kostýmů, od prominentních a známých osobností až po politiky či postavy ze seriálů,“ doplňuje mluvčí, která se vyjádřila pro britský Daily Telegraph. „Nebyl náš účel se někoho dotknout, a proto se omlouváme,“ uzavírá.