Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: ČTK

Údajní ruští dobrovolníci bojující po boku ukrajinských separatistů už mají pomník

Socha věnovaná ruským „dobrovolníkům“ bojujícím na východní Ukrajině byla odhalena přibližně sto kilometrů od ukrajinských hranic. Uvedla to lokální zpravodajská stránka 1rnd.ru.

Východní Ukrajina je od roku 2014 místem konfliktu mezi ukrajinskými ozbrojenými silami a proruskými separatisty. Moskva popírá svou aktivní vojenskou účast v regionu a trvá na tom, že ruští bojovníci jsou ideologicky motivovaní „dobrovolníci“. Teď jsou tedy tito údajní dobrovolníci oslavováni oficiálně na území Ruska.

Sedmimetrová žulová socha, která je bojujícím ruským separatistům věnována a nese název „Hrdinům Donbasu“, v pondělí odhalili v jihoruském městě Rostov na Donu. Památník byl postaven koncem minulého měsíce, ale starosta Rostova na Donu povolení k jeho instalaci antedatoval na 5. října.

Starosta Vitalij Kušnarjov poděkoval delegaci důstojníků a aktivních „dobrovolníků“ na slavnostním ceremoniálu za to, že „dělají všechno pro záchranu ruského světa“.

„Tohle je první památník svého druhu postavený v Rusku,“ citovala ve své zprávě státní agentura TASS člena takzvaného Svazu donbaských bojovníků. Na pomník se údajně vybralo kolem jednoho miliónu rublů, což je dnes asi 17 400 dolarů, a podle deníku Kommersant pocházejí peníze od neznámých sponzorů.

Několik aktivistů se obrátilo na městské úřady s protesty, protože podle nich je instalace sochy nelegální.

Odhalení 16. října se shodovalo s výročím zabití vojenského velitele samozvané Doněcké lidové republiky, známého pod přezdívkou „Motorola“. Akce se zúčastnili také vůdce „Doněcké lidové republiky“ Alexandr Zacharčenko a Vladislav Surkov, jenž je znám jako osoba blízká Vladimiru Putinovi a jeden ze zdrojů současné kremelské ideologie. Surkov měl pro změnu zase přezdívky jako „kníže temnot“ a „ruský Richelieu“.

Přítomnost ruských bojovníků v Donbasu je dost pochybná záležitost. Jako vojáci nemohou vystupovat, protože Rusko a Ukrajina spolu oficiálně nevedou válku, a jako civilisté nemají nárok jet do cizí země a střílet tam na její občany. Tyto rozpory ale současnému kremelskému vedení nevadí. To separatisty zásobuje dodávkami moderních zbraní a umožňuje tak pokračovat v konfliktu.