Nacistická babička Ursula Haverbecková popírá holocaust.

Nacistická babička Ursula Haverbecková popírá holocaust. Zdroj: Twitter

„Nacistická babička“ dostala ve svých 88 letech šest měsíců vězení za popírání holocaustu

Německý soud odsoudil v pondělí k šesti měsícům vězení Ursulu Haverbeckovou za popírání holocaustu. Ženu, které je 88 let, nazývají média „nacistická babička“. Za popírání holocaustu byla odsouzena již několikrát, ale žádný soud kvůli několika odvolání ještě definitivně neskončil.

„Nacistická babička“ Ursula Haverbecková opakovaně popírá masové vraždění milionů Židů nacisty za druhé světové války. Podle německých zákonů tím podněcuje rasovou nenávist.

Haverbecková říká, že je „nepravdivý“ fakt, že v koncentračním táboře v Osvětimi byly plynové komory. Také zpochybnila skutečnost, že tam přišlo za války o život 1,1 milionu lidí. „Holocaust je největší a nejdéle šířená lež v historii,“ tvrdí Haverbecková.

U soudu přitom opakuje, že pouze cituje z knihy, která holocaust popírá. Také v pondělí podala proti rozsudku odvolání.

Německá média nazývají Haverbeckovou „nacistická babička“, protože je už delší dobu známá kvůli popírání holocaustu a šíření nacistické propagandy. V roce 2008 byla předsedkyní vzdělávacího centra, které úřady uzavřely právě kvůli šíření nacistických myšlenek.

Mluvčí soudu v pondělí uvedla, že pokud bude rozhodnutí soudu v budoucnu pravoplatné, tak lékaři posoudí, zda je „nacistická babička“ ve svém vysokém věku schopna nastoupit do vězení.