El Rey Magnum, kůň, který vypadá jako z kresleného komiksu...

El Rey Magnum, kůň, který vypadá jako z kresleného komiksu... Zdroj: RFC/Getty

El Rey Magnum, kůň, který vypadá jako z kresleného komiksu...
El Rey Magnum, kůň, který vypadá jako z kresleného komiksu...
El Rey Magnum, kůň, který vypadá jako z kresleného komiksu...
3
Fotogalerie

Kůň, který vypadá jako z komiksu. Chovatelé v USA to přehnali se šlechtěním, nyní čelí kritice

Přehlídka arabských plnokrevníků, která se každoročně koná ve Spojených státech, vzbudila letos mimořádně silnou odezvu. Odborníci z koňské farmy ve městě Ellenburg v americkém Washingtonu totiž představili hříbě, které vypadá jako z kresleného komiksu. Jeho „téměř dokonalý vzhled“ však může mít fatální důsledky pro jeho zdraví. 

El Rey Magnum, devítiměsíční hříbě, byl označen za téměř dokonale vypadající kus. Jeho údajná krása je produktem jedné z chovných stanic, která je na svůj úspěch pyšná. El Rey Magnum má nyní astronomickou hodnotu, která byla přibližně vyčíslena britskému listu The Guardian na několik milionů amerických dolarů. To je ale pouze jedna stránka věci, hříbě je totiž zřejmě vážně ohroženo na zdraví.

Specialista na šlechtění koní Tim Greet uvedl pro odborný časopis Veterinary Record, že celou věc považuje za „neuvěřitelnou“. „Arabští plnokrevníci měli vždy trochu zakulacenou hlavu, ale tohle je už úplně jiný rozměr,“ dodává Greet s tím, že s takto extrémním vzhledem hrozí, že bude mít zvíře zřejmě dýchací problémy. Ty může způsobit právě extrémně „deformovaná“ hlava koně.

 

Do diskuse ohledně vhodnosti takto intenzivního šlechtění se přidala také hlavní editorka zmíněného časopisu Veterinary Record, která oslovila nezávisle na sobě několik veterinářů. Ukázala jim fotografie hříběte a zeptala se na jejich názor. Svorně odpověděli, že jim tento vzhled hříběte nepřipadá v pořádku. Přílišné šlechtění je přímo úměrné zdravotním problémům, kterým pak zvíře čelí. Chovná stanice, která koně na výstavě předvedla, však trvá na tom, že vzhled zvířete je v pořádku.