Angela Merkelová a muslimové v Německu

Angela Merkelová a muslimové v Německu Zdroj: Twitter

Německý ministr vnitra s nápadem, že státní svátky budou i muslimské, narazil

Protože povolební vyjednávání o nové německé vládě pořád pokračují, vládne v zemi nadále starý kabinet vedený Angelou Merkelovou. A její ministr vnitra Thomas de Maizière v minulých dnech pořádně rozčeřil politickou hladinu, když řekl, že by bylo dobré, aby se mezi státní svátky dostal i některý z dnů, kteří slaví místní muslimové. Těch žije u našich sousedů kolem 6 milionů.

„Jsem připraven hovořit o tom, zda bychom také v částech země, kde žije hodně muslimů, neslavili oficiálně i muslimské svátky,“ řekl německý ministr vnitra Thomas de Maizière, který je představitelem Merkelové strany CDU. Poukázal u toho na to, že mezi svátky jsou i některé vyloženě křesťanské. Ministr pak dodal, že státní svátky jsou v Německu samozřejmě ovlivněny křesťanstvím, ale že by „bylo dobré myslet i na muslimy“.

Ten samý Maizière ale letos na jaře napsal text „Nejsme burka“ a v němž naopak vyjádřil přesvědčení, že by Německo mělo prosazovat jasně definovanou většinovou kulturu a k tomu dodal: „Říkáme naše jméno. K pozdravu si podáváme ruku. Ukazujeme náš obličej. Nejsme v burce,“ napsal ministr vnitra v narážce na to, že část muslimů žijících v Německu západní zvyky a chování odmítá.

O to větší překvapení teď vyvolal svým návrhem na zavedení muslimských státních svátků. Jenže u většiny politiků a veřejnosti narazil.

„Svátky mají v Německu dlouhou tradici a nevidím vůbec žádný důvod pro změnu,“ reagoval na ministrova slova Bernd Althusmann, předseda CDU v Dolním Sasku. Ten dokonce řekl, že je návrhem svého stranického kolegy „ohromen“.

Velmi ostře pak reagovala antiuprchlická a protiislámská Alternativa pro Německo, která se v září poprvé dostala do Bundestagu (Německý spolkový sněm). Její poslankyně Beatrix von Storchová na svém Twitteru napsala: „CDU chce muslimské svátky. My říkáme ne, ne, ne!“

Naopak berlínská politička za sociální demokracii Sawsan Chebliová se domnívá, že to není špatný nápad. „Myslím si, že je to dobrá myšlenka,“ sdělila Chebliová, která je palestinského původu.

Jaký muslimský svátek by se ale měl slavit, není vůbec jasné. Některé z nich jsou totiž pohyblivé a mít svátek vždy jiný den v roce, by způsobilo velké praktické problémy. Například jeden z největších muslimských svátků, Svátek přerušení půstu (Íd al-fitr), se slaví po skončení ramadánu. Letos připadl na 25. června, ale příští rok bude 15. června.

V současnosti má Německo devět státních svátků, které se slaví v celé zemi. Ale například Bavorsko má celkem 13 dní volna, protože oslavuje několik dalších katolických svátků navíc. Že by se tam měl slavit i muslimský svátek, bavorští politici zcela vylučují.