Češka Naďa zemřela při útoku na vánočním trhu v Berlíně. Manžel čekal na výsledky DNA testů tři dny.

Češka Naďa zemřela při útoku na vánočním trhu v Berlíně. Manžel čekal na výsledky DNA testů tři dny. Zdroj: Facebook

Češka zavražděná teroristou na vánočním trhu v Berlíně, mohla žít. Policie podle vyšetřování pochybila

I pro Českou republiku mimořádně znepokojivé informace ohledně vyšetřování teroristického útoku na loňském vánočním trhu v Berlíně zjistil německý bývalý federální prokurátor Bruno Jost. Podle něj šlo útoku zabránit, ale policie i další instituce pochybily. Útok s pomocí ukradeného kamionu spáchal neúspěšný žadatel o azyl Tunisan Anis Amri a zahynulo při něm 12 lidí a dalších 56 bylo zraněných. Bohužel byla mezi nimi i Češka Naďa Čižmár, který v německé metropoli žila a pracovala.

Někdejší federální prokurátor Bruno Jost byl v dubnu ministerstvem vnitra pověřen, aby vypracoval zprávu, která by vyhodnotila práci policie a dalších institucí v souvislosti teroristou Amri. Ve čtvrtek zveřejnil výsledky svého šetření a podle něj policie pracovala „neprofesionálně, nedostatečně a vyšetřování islamisty bylo plné chyb“.

Tunisan Anis Amri, který byl neúspěšným žadatelem o azyl, unesl 19. prosince 2016 v Berlíně kamion, zabil polského řidiče a pak s vozem najel do lidí na vánočním trhu. U toho zavraždil dalších 11 lidí a téměř šest desítek jich bylo zraněných. Pak byl čtyři dny na útěku a nakonec byl zastřelen italskou policií v Miláně. K teroristické akci se přihlásil Islámský stát.

Po atentátu německé úřady připustily mnoho pochybení.

Amri se totiž nechal zaregistrovat v Německu pod zhruba sedmi identitami. Protože byl ale v kontaktu s islamisty, tajné služby ho zaregistrovaly a nakonec imigrační úřady vydaly rozhodnutí, že má být deportován zpátky do Tuniska. Jenže to se nestalo.

Prokurátor Jost ve své zprávě upozornil, že úřady v Berlíně a Bádensku-Württembersku mohly na Amriho uvalit vazbu, protože byl považovaný za velmi nebezpečného. Ani to se nestalo.

Bruno Jost také zjistil, že berlínská policie považovala Amriho za významného islamistu, který může ohrozit bezpečnost občanů, ale upustila od jeho sledování o víkendech a svátcích.

„Bylo by těžké zastavit Amriho kvůli konkrétnímu podezření, že plánuje teroristický útok v Berlíně. Ale existovalo dost důkazů, aby ho mohli zatknout a odsoudit za obchodování s drogami,“ napsal Jost. Nedošlo ani k tomu. „Zatčen mohl být i kvůli tomu, že měl být deportován,“ dodal prokurátor.

„V tomto případ se udělalo špatně všechno, co špatně šlo udělat,“ konstatuje Jost. Bohužel to stálo život i Češku Naďu Čižmár.