Takto by měla vypadat revoluční letecká taxidoprava.

Takto by měla vypadat revoluční letecká taxidoprava. Zdroj: Airbus

Takto by měla vypadat revoluční letecká taxidoprava.
Takto by měla vypadat revoluční letecká taxidoprava.
Takto by měla vypadat revoluční letecká taxidoprava.
4
Fotogalerie

Airbus testuje revoluční městskou dopravu – aerotaxi. Nemá být o moc dražší než auto

To, co jsme často viděli v některých dobrodružných a sci-fi filmech, se má stát brzy realitou. Společnost Airbus před několika dny oznámila, že zahájila testy zcela revoluční změny v městské dopravě – letecké taxi. První skutečný let je naplánován na konec příštího roku. Podle odborníků by tento druh dopravy mohl zcela změnit život především ve velkých přelidněných městech.

Takzvaný CityAirbus je lehký vrtulník, který bude startovat i přistávat svisle, proto nebude potřebovat v hustě obydlených městech moc místa. Létat má rychlostí 120 kilometrů v hodině a bude velmi lehce ovladatelný. V počátečných fázích provozu bude na palubě pilot, ale smyslem celého projektu je budoucnost strojů, které budou ovládány automaticky.

Tento druh přepravy má v přelidněných městech, kde bývá obrovský problém s nekonečnými kolonami automobilů, pomoci především s přepravou na letiště či nádraží. Provoz vrtulníků má být velmi ekologický, tichý a firma Airbus slibuje, že stroj pro 4 cestující nebude ani o moc dražší než dnešní klasické automobilové taxi. Stroje mají být k dispozici v plném testovacím provozu na konci příštího roku a s jeji nasazením se počítá v roce 2023. Zájem o tuto speciální dopravu už projevila například Dubaj i velká čínská a americká města.