Švédská komička Emma Knyckare pořádá festival bez mužů.

Švédská komička Emma Knyckare pořádá festival bez mužů. Zdroj: Wikipedia

Vrchol genderové rovnosti: Ve Švédsku připravují hudební festival, na který nesmí muži

Ve Švédsku se podařilo dotáhnout genderovou rovnost na zcela novou úroveň. Připravuje se tam nový hudební festival, na který nebudou mít přístup muži. Právníci už ale začali zkoumat, zda to není diskriminační. Pořadatelky pak mezitím zveřejnily, že kromě žen „budou vítáni“ i transsexuálové. „Obyčejným mužům“ má být ale vstup zakázán.

Za akcí stojí švédská komička Emma Knyckare, která tím podle svých slov reaguje na mnoho zpráv o různých sexuálních útocích na některých koncertech a festivalech. Po podobných zprávách byl dokonce zakázán festival Bråvalla v Norrköpingu, který tradičně patřil mezi největší v této skandinávské zemi. „Dokud se někteří muži nenaučí chovat, jak mají, tak zkusíme jinou variantu,“ oznámila umělkyně.

Knyckare proto vyhlásila sbírku na pořádání „festivalu bez mužů“ a ve středu oznámila, že kolem tří tisíc dárců už poslalo půl milionu švédských korun (v přepočtu více než 1,3 milionu českých korun).

„Společně přepíšeme historii! Nepolevujte, každá koruna je zapotřebí,“ napsali pak organizátoři festivalu na sociálních sítích.

Festival se má konat v létě příštího roku, bude trvat dva dny a připravuje ho tým 22 lidí (ze zpráv není jasné, zda jsou to jenom ženy). Emma Knyckare webu The Local řekla, že se ale pokusí, aby vystupující byly pouze ženy a že na místě budou jen pořadatelky.

Někteří odborníci ale tvrdí, že festival segregovaný podle pohlaví by mohl být v rozporu se švédskými zákony o diskriminaci. Knyckare proto o tom jedná s právníky.

Další dotazy se pak týkaly toho, zda na „nemužský festival“ mohou přijít transsexuálové. Na Facebooku organizátorů se pak objevila ve středu informace, že „transsexuálové jsou vítáni“.