Nicolas Blancho, předseda Islámské centrální rady ve Švýcarsku.

Nicolas Blancho, předseda Islámské centrální rady ve Švýcarsku. Zdroj: Twitter

Ve Švýcarsku chtějí obvinit představitele nejvlivnější muslimské organizace ze spolupráce s al-Ká’idou

Švýcarští vyšetřovatelé vznesli u švýcarského federálního soudu obvinění proti třem předním představitelům Islámské centrální rady ve Švýcarsku (Islamic Central Council of Switzerland – ICCS), jedné z nejkontroverznějších islámských organizací ve Švýcarsku, za propagaci islámského terorismu a podporu al-Ká’idy.

Podle švýcarských médií byli obviněn Nicolas Blancho (předseda ICCS, konvertita k islámu), Abdel Azziz Qaasim Illi (tiskový mluvčí ICCS, konvertita k islámu) a Naim Cherni (vedoucí mediální sekce ICCS). Švýcarští vyšetřovatelé viní obviněné z toho, že propagovali islámský extremismus a teroristickou organizací al-Ká’idu. Toho se měli dopustit tím, že Cherni natočil rozhovory s představitelem islamistické Fronty an-Nusra Abdalláhem al-Muhajsinim v Sýrii a ostatní obvinění tyto rozhovory pak šířili ve Švýcarsku a pomohli Chernimu s celým projektem.

Obvinění se brání tím, že podle nich al-Muhajsini není členem al-Ká’idy a natočené a šířené rozhovory jsou součástí vnitroislámské debaty, kdy al-Muhajsini je prezentován jako islamista odmítající ideologii Islámského státu. Podle obviněných muslimů samotný al-Muhajsini není teroristou, ale ozbrojeným islamistou, jak řekl Qaasim Illi pro švýcarský deník Tages-Anzeiger. Taktéž Illi odmítl, že by al-Muhajsini byl napojen na teroristickou organizaci al-Ká’idu. Ovšem americké úřady jsou jiného názoru a na al-Muhajsiniho uvalily sankce právě kvůli vazbám na teroristickou organizaci al-Ká’idu a další islámské extremisty.

Případ se táhne již od roku 2015, kdy o aktivitách Cherniho prohlásil švýcarský generální prokurátor Michael Lauber, že Cherniho cílem je propagovat ideologii islámských extremistů ze Sýrie. Podle aktuálních informací švýcarské prokuratury poskytnutých médiím se švýcarští vyšetřovatelé podílejí na zhruba 60 případech vyšetřování projevu podpory islámského extremismu a terorismu ve Švýcarsku.

Podle zjištění švýcarských médií se například Abdel Azziz Qaasim Illi stýká s palestinskými islámskými extremisty, a to již od svého mládí. Na veřejnost například unikla fotografie, na níž je Illi zachycen s ideologickým vůdcem palestinského teroristického hnutí Hamás Ahmadem Jasínem, kterého zabili Izraelci roku 2004 v reakci na Jasinovu podporu sebevražedných atentátů proti izraelským civilistům.

Ovšem podle Markuse Seilera, ředitele Federální zpravodajské služby (Nachrichtendienst des Bundes), nepodporuje Islámská centrální rada ve Švýcarsku násilí, ale pouze islámský extremismus. Muslimská komunita je ve Švýcarsku novým jevem posledních 40 let. Ještě před rokem 1980 bylo ve Švýcarsku muslimů v populaci pod jedním procentem, ale již v roce 2013 tvořili muslimové dle odhadů zhruba pět procent švýcarské populace.