Prezident Zeman s  velvyslancem KLDR v roce 2015.

Prezident Zeman s velvyslancem KLDR v roce 2015. Zdroj: Foto Blesk - Ladislav Křivan

Proč to neudělá Česko? Itálie, Španělsko i Mexiko vyhostily velvyslance Severní Koreje

Velvyslanec Severní Koreje musel 1. října opustit území Španělska, protože ho tamní ministerstvo zahraničních věcí prohlásilo před dvěma týdny za „nežádoucí osobu“. Je to protest Madridu proti raketovým testům KLDR a nemístnému vyhrožování válkou, kterého se dopouštějí politici a armádní představitelé Severní Koreje, včetně diktátora Kim Čong-una. Stejný krok udělala také Itálie, Peru a Mexiko. V Česku se zřejmě k něčemu podobnému neschyluje.

Rozhodnutí Itálie oznámil přímo ministr zahraničí Angelino Alfano a to v nedělním rozhovoru pro italský deník La Repubblica. „Velvyslanec bude muset opustit naši zemi, přerušujeme mu akreditační řízení. Chceme, aby Pchjongjang pochopil, že pokud nezmění svoji politiku, je jeho izolace nevyhnutelná,“ řekl Alfano.

Ambasador Mun Jong-nam byl dlouholetým úředníkem ministerstva zahraničí KLDR a jako nový velvyslanec byl do Říma vyslán v červenci. Začal v italském hlavním městě skutečně pracovat, přestože jeho akreditace u místních úřadů ještě nebyla dokončena. Teď musí předčasně domů.

Podobně postupovalo už předtím Španělsko, které označilo raketové a nukleární testy Severní Koreji za „vážnou hrozbu pro mír“. Navíc země na Pyrenejském poloostrově nevyhostila pouze ambasadora, ale i další dva korejské diplomaty.

Stejný krok s vyhoštěním velvyslance KLDR učinilo také Peru a Mexiko.

V České republice, které se na něco podobného podle všeho nechystá, je velvyslancem Kim Pchjong-il, což je strýc diktátora Kim Čong-una. Působí u nás od roku 2015 a žije v Praze se svoji manželkou. K situaci ve své zemi se nevyjadřuje a rozhovory odmítá. Před časem se dokonce objevily spekulace, že vůdce Severní Koreje by ho mohl zlikvidovat a proto ho prý hlídají české tajné služby. V únoru letošního roku nechal Kim Čong-un zavraždit v Malajsii svého nevlastního bratra.