Miloš Zeman a Jiří Ovčáček - ilustrační snímek.

Miloš Zeman a Jiří Ovčáček - ilustrační snímek. Zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia.cz

Hradní mluvka přirovnal EU ke Třetí říši. Ostuda, reagují politici

O ostudě, nepřijatelném úletu a o poškozování Česka mluví někteří politici v souvislosti s výrokem prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, kterým přirovnal Evropskou unii k Hitlerově třetí říši. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitteru napsal, že hradní mluvčí je jen "šikovný nástroj" prezidenta Miloše Zemana pro "zviditelňování, urážení oponentů a rozdělování společnosti". V dnešní anketě ČTK se Ovčáčka nepřímo zastal jen předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura, který unii označil za čtvrtou říši.

"Říše se rozhodla, že se v protektorátě nebude pít tuzemák. A basta!," napsal prezidentův mluvčí na facebooku v souvislosti se zjištěním Evropského úřadu pro bezpečnost potravin o přítomnosti nebezpečných látek v rumové příchuti, která se používá mimo jiné při výrobě lihoviny tuzemák. Látky mohou podle úřadu narušit genetický materiál živých buněk. O Ovčáčkově výroku informovaly agentury Reuters a DPA. 

"Jaký prezident, takový mluvčí," doplnil Sobotka k vyjádření o Ovčáčkovi jako Zemanovu nástroji. Před tím sdílel stanovisko českého zastoupení Evropské komise, která jako "Údajná říše EU" Ovčáčkovi "skromně" doporučila, aby si věc nastudoval dřív, než začne šířit nepravdivé zprávy. Europoslanec za ANO Pavel Telička označil na twitteru dění na Hradě slovem bordel. "Mluví jménem prezidenta - eurofederalisty? Bože, to je pád. A ČR padá s nimi," napsal. Později ještě podotkl, že pokud je unie Říší, pak je Zeman coby hlava členského státu Říše de facto kolaborant. "A Ovčáček pro něj dokáže dělat," dodal. "Je to další ostuda v řadě, která nás ve světě poškozuje, zvlášť, když se proti tomu jeho šéf neohradí a nevyhodí ho. Mluví tak tady za hlavu státu," komentoval Ovčáčkova slova místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Ovčáček si podle něho nevidí na špičku nosu. "Je nekompetentní a demagog," soudí.

 

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky se na Hradě zřejmě rozhodli posouvat obraz Česka nejen na východ, ale zkouší také, jak hluboko se dá klesnout. "Je to samozřejmě další nepřijatelný úlet pana Ovčáčka. Nemá smysl se nad tím ani pohoršovat," řekl Kupka.

Europoslankyně KSČM Kateřina Konečná uvedla, že Ovčáčka už déle nevnímá jako mluvčího prezidenta, je spíš podle ní mluvčím sebe sama. "Srovnávat EU se třetí říší může pouze ten, který na základní škole prospal velmi mnoho hodin dějepisu a nevidí rozdíl mezi plynovou komorou, která měla zabíjet, a naopak ochranou spotřebitele před škodlivými látkami," uvedla. Evropská unie má podle místopředsedy KDU-ČSL Ondřeje Benešíka sice daleko k dokonalosti, ovšem vyvolávají se podle něho zbytečné vášně. Pokud má Ovčáček indicie, že někdo zneužívá unijní instituce, aby poškodil české producenty, měl by s nimi podle Benešíka přijít. "Pokud říká svůj názor, aby zaujal, je to naprosto nepatřičné," řekl. 

Okamura však uvedl, že EU je propojením států a nadnárodních korporací, které ve skutečnosti Brusel řídí. Je podle něho potlačována národní suverenita, svoboda slova mizí a nepřátelé Bruselu jsou dehonestováni, denně přibývají zákazy, příkazy a byrokracie. "Fašizující tendence jsou jasně viditelné a nelze je nevidět - ano, jsme ve spárech čtvrté říše," soudí Okamura. Ovčáček serveru iDnes.cz řekl, že mu jeho výrok dosud nikdo na Hradě nevytkl, neboť se jedná o jeho soukromý názor. Trvá na tom, že přirovnání je přesné. "V roce 1943 také zakázala Říše pěstování chmele na Mšensku," řekl serveru prezidentův mluvčí.