Vizuál pro stadion, který po hrách Jihokorejci zbourají

Vizuál pro stadion, který po hrách Jihokorejci zbourají Zdroj: IOC

Geniální, nebo šílené? Korejci si pojistili, aby jejich olympijský stadion nezačal chátrat. Prostě jej po hrách zbourají

Jihokorejští pořadatelé příštích zimních olympijských her, které už za necelých pět měsíců přivítá Pchjongčchang, vyřešili možnou hrozbu nedostatečného využití stadionu pro zahajovací a závěrečný ceremoniál po svém. Zbrusu nový stadion s kapacitou 35 tisíc diváků bude po hrách zbourán a na jeho místě vznikne muzeum a plocha pro volnočasové aktivity. Proti výrazně levnější variantě uspořádat slavnostní ceremoniály na některém z již existujících stadionů mimo Pchjongčchang se rázně postavili obyvatelé města.

Korejci nechtěli opakovat chyby některých svých předchůdců, kteří mnohdy s velkou pompou vybudovali nákladné stavby. Ty však po olympiádě nenašly další využití a chátraly. Nejčerstvějším příkladem takových bílých slonů jsou stadiony v Riu de Janeiro, jejichž provoz musí ještě více než rok po skončení prvních olympijských her na jihoamerickém kontinentu financovat brazilská vláda.

Pchjongčchang dostal při volbě Mezinárodního olympijského výboru před šesti lety důvěru před Mnichovem a francouzským Annecy. Dočkal se tak po dvou neúspěšných pokusech, když pro rok 2010 upřednostnil MOV Vancouver a o čtyři roky později Soči. Právě předchozí hry v Rusku vstoupily do historie jako zatím nejdražší v dějinách s cenovkou zhruba 50 miliard dolarů. Jihokorejští pořadatelé původně připravili zhruba sedminový rozpočet, který ale i kvůli stavbě olympijského stadionu stoupl na současných 12,5 miliardy.

Olympiáda v Koreji bude mít stejně jako hry v Soči dvě centra. V pobřežním městě Kangnung se budou konat halové sporty jako hokej, rychlobruslení, krasobruslení či curling, zbývající "horské" sporty proběhnou v Pchjongčchangu a okolí. Historicky třetí zimní olympijské hry na asijském kontinentu začnou 9. a skončí 25. února.