Hugh Hefner

Hugh Hefner Zdroj: Sky News

Zakladatel Playboye Hefner vedl až do 91 vysněný život dospívajícího mladíka

Ať už byl Hugh Hefner jednou z hlavních postav sexuální revoluce nebo prostě jen obyčejným chlípníkem, nesmazatelně se zapsal nejen do mediální historie. Díky legendárnímu pánskému časopisu Playboy, který v roce 1953 založil, se stal multimilionářem a vytvořil obchodní impérium zahrnující kasina a noční kluby. Včera ve věku 91 let zemřel.

Ačkoli feministky a další kritici Hefnera často vinili z toho, že ženy degraduje na pouhé sexuální objekty, jeho nejslavnější dítko výrazně přispělo k tomu, že se nahota stala běžnou součástí veřejného života.

"Nikdy jsem nebral Playboy za čistě erotický. Vždy jsem jej považoval za časopis o životním stylu, jehož je sex důležitou součástí," řekl v jednom z rozhovorů. Z původně skromného nákladu, jehož první číslo s nahou Marilyn Monroe vznikalo v Hefnerově kuchyni, se v dobách největší slávy vyšplhal až na neuvěřitelných sedm milionů kopií měsíčně.

Kromě spoře oděných modelek ale Playboy otiskl i materiály z pera slavných literátů, jakými byli například Kurt Vonnegut či Vladimir Nabokov. Časopis přinesl rovněž exkluzivní rozhovory s Johnem Lennonem, Fidelem Castrem nebo Martinem Lutherem Kingem.

I když Hefner pocházel z puritánské rodiny, úspěch i peníze si náležitě užíval. V luxusním sídle Playboy Mansion v Los Angeles pořádal dekadentní večírky, jeho postelí údajně prošla více než tisícovka milenek, mnohdy z řad modelek Playboye. Ženatý byl třikrát, naposledy si před pěti lety vzal o 60 let mladší Crystal Harrisovou.

"Většina mého života se podobala snu dospívajícího mladíka o životě dospělých. Jako bych byl pořád chlapcem, skoro takovým jako Peter Pan, a mohl žít přesně ten dokonalý život, jaký jsem chtěl žít," prohlásil kdysi Hefner.