IS stráží ropný zásobník v Libyi.

IS stráží ropný zásobník v Libyi. Zdroj: profimedia.cz

Islámskému státu zvoní v Sýrii umíráček. Pofiderní chalífát už ovládá jen malé území

Jedna z nejnebezpečnějších a nejpodivnějších vlád posledních desetiletí pomalu končí. Islámský stát v Iráku a Sýrii letos utrpěl obrovské vojenské porážky a podle expertů na Blízký východ je jeho konec otázkou několika měsíců. Odhady hovoří, že do konce roku by mohli být džihádisté z Islámského státu poraženi. Problém ale úplně nezmizí, na jejich místo přijdou jiní fundamentalisté.

Poté, co byl spojenými silami irácké a kurdské armády a za pomoci západní vojenské koalice dobyt severoirácký Mosul, největší město, které kdy Islámský stát ovládal, musí čelit džihádisté rozhodující bitvě také v Sýrii. Jejich sídlo Rakka už bylo ze zhruba 80 procent dobyto a operace by měla být dokončena v průběhu několika málo týdnů.

Problémem pro obyvatele Rakky (většina z nich uprchla, dnes zůstává ve městě jen kolem 5000 civilistů) je, že se nebudou mít kam vrátit, protože nejméně polovina města je podle dostupných informací zcela zničena. Zatím bohužel na obnovu sídla nikdo žádné peníze nenabídl. Počátkem září pak byla zahájena vojenská operace „Bouře Džazíra“, která má zcela osvobodit provincii Dajr az-Zaur na východě Sýrie. Zde je strategické město stejného jména s významným vojenským letištěm a také město Majadín, které je po Rakce novým dočasným sídlem takzvaného chalífátu Islámský stát.

Pozoruhodné na celé operaci na východě Sýrie je fakt, že zde na Islámský stát útočí nejenom armáda syrského diktátora Bašára Asada, ale i kurdské jednotky, ruské speciální síly, milice z Íránu a ze vzduchu džihádisty bombardují americká letadla a některé stroje jejich evropských spojenců. Pravda, každá armáda postupuje z jiné strany. Současně Rusové a syrská armáda podnikají operaci v provincii Hamá, kde jsou jednotky Islámského státu v obklíčení. Zde je prý také jen otázkou několika týdnů, kdy bude i tato oblast od nich „vyčištěna“. 

Když bude dobyta celá provincie Hamá a několik zbývajících měst na východě Sýrie, které leží u strategické řeky Eufrat, zůstanou Islámskému státu jen malá izolovaná místa, kde ještě existuje. Tím by ale měla jeho moc v Sýrii skončit.

Znalci místních poměrů se ovšem obávají, že problém islámského radikalismu tím vyřešen nebude, protože se objeví jiné fundamentalistické skupiny, které budou usilovat o moc.