Video placeholde
Jan Tříska
Jan Tříska
Jan Tříska
Jan Tříska
Jan Tříska
10
Fotogalerie

Zemřel herec Jan Tříska. Podlehl následkům záhadného pádu z Karlova mostu

Legendární Jan Tříska (†80) zemřel v neděli ve dvě hodiny ráno poté, co ležel od soboty v umělém spánku v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích - po záhadném pádu či skoku z Karlova mostu do Vltavy.

Co Třísku k vyšplhání na zábradlí, odkud buď spadl nebo podle některých dobrovolně skočil, dosud není jasné. Po sobě zanechal manželku Karlu Chadimovou a dvě dcery, Janu a Karlu.

 

Jan Tříska byl i přes svůj věk v dobré kondici. Každé ráno běhal a v posledních dnech se připravoval na nátačení filmu Na střeše. "Je to pravda, bohužel," cituje server iDnes Mádla, který má film Na střeše režírovat a v němž měl Tříska hrát hlavní roli. Natáčení bylo odloženo.

Oblíbený umělec v roce 1977 emigroval z komunistického Československa, usadil se v Kalifornii a dokázal prorazit i v Hollywoodu. V USA natočil 44 filmů, z toho dva s Milošem Formanem - Ragtime a Lid versus Larry Flynt. Po jeho odchodu se ho komunistický režim snažil vymazat z povědomí lidí.

 

 

Filmy či například televizní seriál F. L. Věk, ve kterých hrál, se nesměly vysílat. Po změně režimu v roce 1989 se vrátil do českého povědomí triumfálními výkony v roli krále Leara na jevišti či jako učitel Igor Hnízdo ve filmu Obecná škola.

 

V Česku se po roce 1989 objevil například ve filmech Rok ďábla, Želary a naposled ve snímku Jana Svěráka Po strništi bos. Rád vystupoval na Letních shakespearovských slavnostech či v pražském Divadle Na Jezerce. Na hlavní roli ve snímku Jiřího Mádla Na střeše, jehož natáčení mělo začít v těchto dnech, se těšil. Scénář dostal už začátkem roku a s režisérem natočil v Los Angeles zkušební záběry.

 

 

Vše o Janu Třískovi čtěte na Blesk.cz >>>