Colin Firth jako král Jiří VI.

Colin Firth jako král Jiří VI. Zdroj: Westein Company

Z Angličana Italem. Herec Colin Firth získal italské občanství. Je to kvůli Brexitu?

Britský herec Colin Firth, který v roce 2010 získal Oscara za film Králova řeč, byl vždy považován za typického Angličana. Jenže v pátek přijal také italské občanství. V minulém roce byl jedním z velkých oponentů Brexitu, tedy odchodu své rodné země z Evropské unie. Opuštění EU Velkou Británii nazval „katastrofou neočekávaných rozměrů“. Zda ale právě Brexit přispěl k jeho rozhodnutí stát se také Italem, není úplně jasné, protože na to neodpověděl. Uvádí především rodinné důvody, neboť jeho manželka je Italka.

„Slavný herec se oženil s občankou našeho národa a opakovaně projevil svoji lásku k naší zemi,“ praví se kromě jiného v pátečním prohlášení italského ministerstva vnitra k udělení občanství Colinu Firthovi. Ten má od roku 1997 za manželku Livii Giuggioliovou, italskou producentku a režisérku. Pár má také dvě děti.

Rodina bydlí střídavě v Chiswicku na západě Londýna a v italském městě Città della Pieve v provincii Umbrie. Firth se kvůli své nové rodině (předtím už byl ženatý) naučil i velmi dobře italsky. „Chci mít stejný pas jako moje manželka a děti,“ řekl, když požádal letos i o italské občanství. Britské tím navíc neztratil, má teď obě.

Britská média ale několikrát spekulovala, že důvodem tohoto kroku mohl být u Colina Firtha také Brexit. Mnoho Britů projevilo po referendu o odchodu z EU zájem o získání dvojího občanství v jiných zemích Evropské unie. Hovoří se o pěti až šesti milionech lidí.

Colin Firth hrál kromě jiného hlavní roli také ve filmu Valmont (1989), který byl dílem nejslavnějšího českého režiséra Miloše Formana. Hrál ale v mnoha dalších známých a populárních filmech jako například Anglický pacient, Zamilovaný Shakespeare, Deník Bridget Jonesové, Láska nebeská, Mamma Mia!, Králova řeč, nebo Kingsman: Tajná služba.

Proč jednání o odchodu Británie z EU drhnou a co bude po roce 2019? 6 palčivých otázek o brexitu >>>