Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Nejen KLDR. Novou balistickou raketu vyzkoušel i Írán

Írán oznámil, že úspěšně vyzkoušel novou balistickou raketu typu Choramšár. Podle zprávy státní televize má tato střela dolet 2000 kilometrů a může nést několik hlavic. Informace o raketovém testu přišla v době velmi napjatých vztahů mezi Íránem a USA.

Írán v pátek prohlásil, že hodlá pokračovat ve svém balistickém programu a posílí své vojenské schopnosti navzdory tlaku Spojených států. Ujistil o tom íránský prezident Hasan Rúhání na vojenské přehlídce v Teheránu.

"Posílíme naší obranu a vojenské schopnosti...ať už se vám to bude líbit, nebo ne," řekl Rúhání, který tak podle agentury AP narážel na projev amerického prezidenta Donalda Trumpa na zasedání Valného shromáždění OSN.

Trump v projevu označil Írán za "zkorumpovanou diktaturu", jež se z prosperujícího státu změnila v hospodářsky rozvrácenou oblast, jejímž hlavním vývozním artiklem je násilí. Režim v Íránu je podle Trumpa vražedný a destabilizuje svět.

Americký prezident Donald Trump při své předvolební kampani mimo jiné ostře napadal dohodu, kterou Írán v roce 2015 podepsal s USA, Ruskem, Čínou, Británií, Francií a Německem. Írán se v ní zavázal k omezení svého jaderného programu výměnou za zrušení hospodářských sankcí. Trump označoval tuto dohodu za nejhorší, jaká kdy byla podepsána a hrozil, že ji nechá zrušit. V úterý na zasedání Valného shromáždění OSN tento názor v zásadě zopakoval.