Severokorejský diktátor Kim Čong-un - ilustrační snímek.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

KLDR nazvala Trumpa po jeho výhrůžkách v OSN "štěkajícím psem"

Za "štěkání psa" označil dnes severokorejský ministr zahraničí úterní projev amerického prezidenta Donalda Trumpa ve Valném shromáždění OSN. Trump vyvolal svým proslovem pozdvižení, když prohlásil, že pokud bude KLDR ohrožovat Spojené státy, Washington ji zcela zničí. Dnešní vyjádření šéfa diplomacie KLDR je první severokorejskou reakcí na Trumpova slova.

"Existuje takové rčení, které praví: 'Psi štěkají, ale karavana táhne dál.' Pokud si Trump myslel, že nás vystraší psím štěkotem, tak to byl jen sen," řekl severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho, jehož projev se ve Valném shromáždění OSN očekává v pátek.

Severní Korea 3. září oznámila, že uskutečnila svůj šestý a zatím nejsilnější jaderný test. Rada bezpečnosti OSN v reakci na tuto zkoušku schválila minulý týden přísnější sankce vůči KLDR. Severní Korea ale vzápětí provedla test rakety, která přelétla území Japonska, urazila 3700 kilometrů a dopadla do Tichého oceánu.

Trump na zasedání Valném shromáždění OSN označil severokorejský režim za zvrácený a obvinil ho z bezohledné snahy získat jaderné zbraně. Uvedl, že pokud bude KLDR ohrožovat Spojené státy, Washington nebudou mít jinou možnost, než Severní Koreu zcela zničit.