Bojovníci Islámského státu - ilustrační snímek

Bojovníci Islámského státu - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Irák vyhostí 509 zajatých cizinek, které byly ženami bojovníků Islámského státu. Hrozila jim poprava

Celkem 509 cizinek a jejich 813 dětí může v Iráku od neděle hovořit o skutečném z pekla štěstí. Vláda v Bagdádu v pondělí oznámila, že se všechny rozhodla deportovat ze země, přestože ženy byly manželkami bojovníků Islámského státu. Tyto osoby byly zadrženy v severoirském Mosulu, který byl společně se syrskou Rakkou hlavním centrem džihádistů. Pokud by irácká vláda postupovala podle přísného protiteroristického zákona, ženám hrozil dokonce trest smrti či dlouhé vězení.

„Všechny ženy a děti jsou nyní pod kontrolou iráckých bezpečnostních sil v táboře ve městě Tel Keppe v severním Iráku a jejich případy budou urychleně vyřešeny. Jsou to cizinci, kteří vstoupili na území Iráku nelegálně a je proto proti nim potřeba přijmout zákonná opatření, protože žili dobrovolně v oblasti kontrolované teroristy,“ oznámily irácké úřady.

Ženám by za podporu terorismu mohl hrozit trest smrti či dlouhé vězení, ale vláda v Bagdádu se rozhodla udělat humanitární gesto a zadržené vyhostí.

Podle jednoho iráckého bezpečnostního úředníka pocházejí ženy a děti ze 13 zemí Evropy, Asie a Ameriky. Kolem 300 je jich z Turecka. Další jsou pak z Ruska, Tádžikistánu, Ázerbájdžánu, Sýrie, Francie, Belgie či Íránu.

Zdravotní stav a podmínky pro život teď u těchto lidí kontrolují některé mezinárodní humanitární organizace.