Video placeholde
Svého největšího úspěchu dosáhla na olympiádě v Helsinkách i Dana Zátopková.
Paní Dana ve svém bytě, kde ráda sleduje v tv cestopisy.
Zlatý polibek Zátopkových.
Traduje se, že v Helsinkách Emil prohlásil, že jeho vítězství na 5 km jeho ženu inspirovalo, Dana na to reagovala: „Vážně? Tak dobře, jen běž a zkus inspirovat nějakou jinou a uvidíme, jestli taky hodí oštěp padesát metrů daleko!”
Zátopek a Zatopková
7
Fotogalerie

Legendární česká oštěpařka Dana Zátopková dnes slaví 95. narozeniny

Ve čtvrtek 24. července 1952 obletěla sportovní svět senzační (a z dnešního pohledu tak trochu i „pohádková“) zpráva. Na Letních olympijských hrách ve finských Helsinkách vybojovali ve stejný den zlatou medaili manželé Zátopkovi. Emil zvítězil v běhu na 5000 metrů a zanedlouho po něm poslala Dana svůj oštěp za hranici 50 metrů a i ona vystoupala na nejvyšší stupínek. Dnes tato slavná sportovní legenda a držitelka mnoha rekordů slaví své 95. narozeniny.

Dana Zátopková (svým dívčím jménem Ingrová) se narodila 19. září 1922 v Karviné-Fryštátu. Je až neuvěřitelnou shodou náhod, že přišla na svět ve stejný den jako její pozdější manžel Emil. Jako šestiletá se společně s rodiči Dana Ingrová přestěhovala do Vacenovic u Hodonína. Při studiu na gymnáziu v Uherském Hradišti se začala věnovat sportu a atletice, v prvních letech však před oštěpem měla přednost házená. Ostatně v dresu týmu Slovácké Slavie se mistryní Československa v házené žen.

Krátce po 2. světové válce se už Ingrová začala více věnovat oštěpu. Již v roce 1948 startovala jako mistryně Československa na Letních olympijských hrách v Londýně, kde nakonec skončila na sedmém místě. Ještě v říjnu téhož roku se prodává za vytrvalostního běžce Emila Zátopka.

Největší triumf pro Danu Zátopkovou znamenalo zlato z helsinské olympiády v roce 1952. V následujících letech se pak stala mnohonásobnou mistryní republiky, zabodovala i evropských šampionátech a na olympijských hrách v Římě v roce 1960 získala stříbro. Po ukončení závodnické kariéry Dana se věnovala trenérskému povolání a práci pro české olympijské hnutí. Společně s manželem byli velkými propagátory sportu a na jeho podporu vyjížděli na stovky besed s žáky škol po celé zemi.

Manželství obou slavných sportovců zůstalo bezdětné, což Danu v mládí velice dlouho trápilo. Po boku svého muže prožila 52 let, Emil Zátopek zemřel 21. listopadu 2000. Slavná sportovkyně je i přes svůj pokročilý věk stále vitální a v loňském roce se dokázala zotavit i ze zlomeniny krčku stehenní kosti a následné operace.