Další masový hackerský útok je na světě

Další masový hackerský útok je na světě Zdroj: pexels.com

700 milionů odcizených emailových adres se objevilo na internetu. Je mezi nimi i ta vaše?

Data jednoho z největších úniků citlivých údajů vůbec se dají rozdělit na dvě poloviny. V té první se nachází jen samotné emailové adresy, v té druhé je velké množství z nich doprovázeno i funkčními hesly. Veřejnost o nich informoval odborník na kybernetickou bezpečnost Troy Hunt, jehož email se na seznamech objevil také.

Pokud si chcete v rychlosti ověřit, zda přístupové údaje k emailům nebyly odcizeny i vám či vašim známým, navštivte Huntův web — haveibeenpwned.com. Zadání adresy vám okamžitě odhalí, zda byla kompromitována a kdy k tomu došlo. Pokud se tak stalo, doporučujeme okamžitě změnit vaše heslo.

Troy Hunt se odcizeným emailům věnuje dlouhodobě a ve své databázi eviduje přes 4,5 miliardy incidentů. Současný únik 711 milionů adres je ale tím největším, jaký kdy zaznamenal. Pro srovnání to znamená jeden email pro takřka každého muže, ženu a dítě v celé Evropě.

Únik informací je přičítán entitě známé jen jako “Onliner Spambot", což naznačuje, že citlivé údaje byly využity pro zasílání nevyžádané pošty. Stopy vedou dle Troye Hunta do Nizozemska. Detaily ale zveřejňovat nechce. Bojí se dalšího rozšíření uniklých údajů. V současnosti spolupracuje s policií na tom, aby data z původního webu co nejrychleji zmizela.