Hurikán Irma udeřil na USA

Hurikán Irma udeřil na USA Zdroj: ČTK

Hurikán Irma udeřil na USA
Hurikán Irma udeřil na USA
Hurikán Irma udeřil na USA
Hurikán Irma udeřil na USA
Hurikán Irma udeřil na USA
11
Fotogalerie

Hurikán Irma zdevastoval Floridu, zeslábl a míří na sever k Georgii

Ničivé záplavy a vichřice provázející hurikán Irma zdevastovaly značnou část Floridy, kde jsou po bouři bez proudu téměř čtyři miliony domů a podniků. Úřady nařídily evakuaci 6,5 milionu osob, v souvislosti s bouří zemřeli zatím tři lidé. Prezident USA Donald Trump vyhlásil na Floridě stav přírodní katastrofy, což obyvatelům umožňuje žádat o federální pomoc. Ačkoli dnes hurikán zeslábl na nejnižší úroveň pětistupňové škály, směřuje na sever k hranicím státu Georgia stále s ničivou silou.

Bouře v průběhu neděle přešla přes střed floridského poloostrova, zasáhla evakuované Miami a dostala se až na sever státu. Jejími prvními oběťmi na území USA se stali tři lidé, kteří zemřeli při dopravních nehodách způsobených prudkým větrem a deštěm na jihu a západě poloostrova. Silné větry rovněž způsobily pád tří stavebních jeřábů, v této souvislosti nicméně nejsou hlášena žádná zranění.

Na Floridě dnes zůstanou uzavřeny všechny školy, mimo provoz jsou rovněž letecké terminály včetně největšího letiště v Miami. Zrušeny byly již tisíce letů.

Trump podle svého týmu sleduje vývoj bouře 24 hodin denně a hodlá se na Floridu co nejdříve vypravit.

Irma, která s sebou ještě v neděli přinášela vítr o rychlosti přes 200 kilometrů v hodině, postupně slábne a nyní ji provází vítr do 135 kilometrů v hodině. Kolem 02:00 místního času (08:00 SELČ) se podle Národního střediska pro hurikány (NHC) centrum bouře nacházelo zhruba 40 kilometrů severovýchodně od Tampy a postupovalo severovýchodním směrem rychlostí přibližně 24 kilometrů za hodinu.

Během dneška se na příchod Irmy chystá sousední stát Georgia, kam by však podle meteorologů po dalším očekávaném oslabení mohla přijít již v podobě tropické bouře.