Video placeholde
Mexickou oblast Chiapas zasáhlo zemětřesení i letos v červnu
Mexickou oblast Chiapas zasáhlo zemětřesení i letos v červnu
Mexickou oblast Chiapas zasáhlo zemětřesení i letos v červnu
3
Fotogalerie

Mexiko zasáhlo nejsilnější zemětřesení od roku 1985

Jih Mexika u hranic s Guatemalou zasáhlo zemětřesení, které bylo nejsilnější od katastrofy v roce 1985. Americká geologická služba USGS po zpřesněném měření uvedla, že otřesy, které byly cítit až v metropoli, měly sílu 8,1 stupně. Ministerstvo vnitra oznámilo, že si živel vyžádal nejméně dva mrtvé. Epicentrum se nacházelo v moři asi 100 kilometrů od tichomořského pobřeží jihomexického státu Chiapas, ohnisko pak v hloubce asi 35 kilometrů. Úřady vydaly varování před cunami, na mexické pobřeží mezitím dorazila vlna vysoká zhruba 0,7 metru.

Agentura Reuters uvedla, že při zemětřesení se třásly i budovy v mexické metropoli, která byla od epicentra vzdálena zhruba 900 kilometrů severozápadně. Zemětřesení, po kterém následovala série následných otřesů se sílou až 5,7 stupně, postihlo zemi ve čtvrtek těsně před půlnocí místního času (dnes před 07:00 SELČ), mnozí lidé proto vyběhli na ulici v pyžamu.

"Nikdy jsem nezažil tak velké pohyby země. Nejdříve jsem se smál, ale když zhasla světla, nevěděl jsem, co mám dělat. Málem jsem upadl," citovala agentura Reuters architekta Luise Carlose Bricena, který byl v době katastrofy v hlavním městě.

Americké středisko pro varování před cunami uvedlo, že přílivové vlny do tří hodin po zemětřesení hrozí na tichomořském pobřeží Mexika, Guatemaly, Hondurasu, Salvadoru, Nikaraguy, Kostariky, Panamy a Ekvádoru.

Zemětřesení o síle osmi stupňů je hodnoceno jako velmi velké, které může napáchat vážné škody i ve vzdálenosti několika stovek kilometrů. Mexický úřad civilní ochrany oznámil, že jde o nejsilnější zemětřesení v Mexiku od roku 1985.

Mexiko se nachází v tektonicky neklidné oblasti, kde jsou otřesy relativně časté, intenzitu kolem osmi stupňů však dosahují jen výjimečně. V roce 1985 zemi postihlo zemětřesení o síle 8,1 stupně, které si jen v hlavním městě vyžádalo přes 6000 obětí.