Geniální vědec Albert Einstein.

Geniální vědec Albert Einstein. Zdroj: Wikipedia

Dopis, ve kterém génius Einstein kritizoval v roce 1938 rozbití Československa, byl vydražen za 25 tisíc liber

Albert Einstein, jeden z nejvýznamnějších vědců všech dob, napsal několik dní po ostudné Mnichovské dohodě, která vedla k rozbití předválečného Československa, dopis, ve kterém tvrdě kritizuje Francii a Velkou Británii za jejich podíl na smlouvě s nacistickým Německem. Dopis, ve kterém Einstein napsal, že kvůli Hitlerově agresi a rozpínavosti „nevidí naději pro budoucnost Evropy“, byl před několika dny prodán v dražbě za 25 tisíc liber.

Einstein napsal dopis 10. října 1938 a odeslal ho z amerického Princestonu o den později svému blízkému příteli Michele Bessovi do Švýcarska. Varuje v něm před „vzkříšením Hitlera“ pomocí Mnichovské dohody a kritizuje tehdejšího britského premiéra Neville Chamberlaina. Postoj Francouzů také považoval za zradu na Československu.

Jak informovala britská média, dopis byl vydražen v aukci za 25 000 liber, v přepočtu kolem 710 tisíc korun.

Podle Einsteina chtěl Chamberlain podpisem Mnichovské dohody (tu podepsali vůdcové Německa, Itálie, Velké Británie a Francie po půlnoci 30. září 1938) chtěl, aby se Hitler obrátil proti Rusku a bojoval tak proti komunismu v Evropě. Dohoda umožnila Německu připojit Sudety, které patřily Československu, k nacistické říši.

3649713:gallery:true:true

Dopis je ručně psaný, má dvě stránky a koupil ho soukromý sběratel z Los Angeles.

Podle odborníků Einstein v dopise dokazuje, že kromě vědy se vážně zajímal i o soudobou politiku a neblahý vývoj v Evropě. Vědec i poměrně přesně předpověděl, že rozbití Československa k míru na kontinentu nakonec nepovede.

Albert Einstein emigroval v roce 1933 z Německa do USA, protože byl obviněn nacistickým režimem, že vytváří „židovskou fyziku“ proti „té správné německé, árijské fyzice“.