Mark Zuckerberg, jeho žena Priscilla Chanová a dcery August a Maxima

Mark Zuckerberg, jeho žena Priscilla Chanová a dcery August a Maxima Zdroj: Facebook.com/MarkZuckerberg

Zakladateli Facebooku Zuckerbergovi se narodila druhá dcera. Dopis pro ni si přečetly miliony lidí

Miliardář Mark Zuckerberg, který za své jmění vděčí sociální síti Facebook, kterou založil při studiích na vysoké škole, v pondělí oznámil, že se stal podruhé otcem. Jeho žena Priscilla Chanová mu porodila druhou dceru August. Připojenou fotografii dosud „olajkovaly“ téměř dva miliony lidí a jejich počet rychle narůstá.

Když se Zuckerbergovi v roce 2015 narodila první dcera Maxima, v tehdejším dopise jí oznámil, že 99 % svého majetku převede spolu s manželkou do fondu dobročinné nadace. Druhý dopis je ale odlišný a více osobní. Zuckerberg v něm upozorňuje na důležitost hravého dětství, čtení pohádek, pohybu venku, představivosti a čichání ke květinám. Poměrně zvláštní od člověka, který nás přikoval k obrazovkám počítačů a mobilních telefonů.

Český překlad dopisu:

Drahá August,

vítej do tohoto světa, já i tvoje maminka se už nemůžeme dočkat, jaký člověk se z tebe stane! Když se narodila tvá sestra, napsali jsme jí tehdy dopis o světě a o tom, jak doufáme, že bude vypadat, až do něj ona a teď i ty vyrostete. Že to bude svět s dostupnějším vzděláním, s méně nemocemi, silnými komunitami a rovnými šancemi pro všechny. Napsali jsme, že se všemi výhodami ve vědě a technologii by měla vaše generace žít mnohem lépe než ta naše. I když nás novinové titulky zásobují negativními zprávami, věříme, že pozitivní přístup nakonec zvítězí. Co se týče vaší budoucnosti, zachováváme si optimismus.

Ale spíše než o dospívání chceme mluvit o dětství. Svět je někdy až příliš vážné místo, a proto je nesmírně důležité občas vyrazit ven a hrát si.

Budeš mít docela napilno, až budeš starší, takže doufám, že si najdeš čas přičichnout ke všem květinám a vložit si všechny zajímavé lístky do svého košíku. Že přečteš spoustu dětských knih a začneš vymýšlet vlastní příběhy. Doufám, že se svezeš na kolotoči tolikrát, že si postupně ochočíš všechny ty barevné koně. Že oběhneš tolik koleček kolem našeho obýváku i dvorku, kolik jen budeš chtít. A taky že si dáš spoustu šlofíků a že ve svých snech budeš cítit, jak moc tě milujeme.

Dětství je magické. Dítětem budeš jen jednou, takže by ses neměla tolik starat o budoucnost. Na to máš nás a my se ujistíme, že pro tebe a pro všechny děti z tvé generace bude svět opravdu lepším místem k životu.

August, moc tě milujeme a už se nemůžeme dočkat všech dobrodružství, která s tebou zažijeme. Přejeme ti radostný život plný lásky, kterou nám snad budeš opětovat.

S láskou,

máma a táta