Švédská novinářka Kim Wallová

Švédská novinářka Kim Wallová Zdroj: Tom Wall

Kim a vynálezce Madsen na palubě ponorky, kde žena zemřela
2
Fotogalerie

Vynálezce Madsen zřejmě zavraždil novinářku Wallovou záměrně, obvinění proti němu bude vážnější

Dánští žalobci změnili kvalifikaci obvinění, které mají v úmyslu vznést proti vynálezci a byznysmenovi Peteru Madsenovi. Vyšetřovatelé případ stále neuzavřeli, přejí si však, aby byl podezřelému Madsenovi prodloužen pobyt ve vazbě. Existuje totiž důvodné podezření, že novinářku zavraždil úmyslně.

Původní verze zněla na neúmyslné zabití, podle médií však přišli policisté s novými zjištěními, která je přinutila změnit kvalifikaci trestného činu, z něhož je podezřelý dánský vynálezce. Další obvinění se týká zohavení novinářčiny mrtvoly, torzo jejího těla bylo totiž nalezeno bez hlavy a končetin. Kim Wallová byla novinářka na volné noze, která šla s Peterem Madsenem udělat na jeho ponorku Nautilus rozhovor. Není zatím jasné, co přesně se na lodi odehrálo a z jakých příčin se potopila.

Když se 10. srpna Wallová dostala do ponorky vynálezce Madsena, bylo to naposledy, kdy ji spatřili živou. Poté, co se z ponorky nevracela, informoval její přítel policii a začalo rozsáhlé pátrání. Mezitím se ponorka, již Madsen sám zkonstruoval, z neznámých důvodů začala potápět. V jejím okolí byl nalezen jen Madsen, kterého policie následně obvinila z neúmyslného zabití. Ten svou vinu odmítl, výpověď však dvakrát změnil. Nejprve dánským vyšetřovatelům tvrdil, že Kim Wallovou z ponorky bezpečně doprovodil do centra Kodaně, poté ale otočil a uvedl, že při nehodě ponorky zemřela a on ji „pohřbil do moře“. Dánská policie zatím pracuje s verzí, že Madsen ponorku úmyslně nechal potopit. Uvnitř stroje byly nalezeny stopy od krve, jež jak ukázaly analýzy, patří zemřelé novinářce. Kim Wallová pocházela ze Švédska, do Dánska jela pouze psát reportáž.