Mekka - ilustrační snímek.

Mekka - ilustrační snímek. Zdroj: Wikimedia

Co by tomu řekl Alláh? Se svatou poutí do Mekky se kšeftuje a provází to korupce

Každý muslim, který je toho fyzicky schopen a má k tomu dostatek peněz, by měl alespoň jednou za život vykonat hadždž, což je arabský výraz pro pouť do posvátné saúdskoarabské Mekky. Je to jeden z pěti pilířů islámu. Jenže muslimů je na světě hodně (kolem 1,7 miliardy) a do Mekky se mnoho z nich nevejde. Saúdská Arábie proto pro jednotlivé země zavedla kvóty, jenže v důsledku toho v některých státech vše provází nebývalá korupce a kšeftaření. Zejména pro chudší muslimy tak zůstává Mekka v podstatě nedobytná.

Ti muslimové, kteří vykonají pouť do Mekky, jsou osvobozeni od všech svých minulých hříchů. Přednost při cestách do Saúdské Arábie proto v mnoha zemích dostávají starší lidé. Jenže pokud nemají dostatek peněz, jejich sen nelze naplnit. Letošní pouť začíná 30. srpna a chystají se na ni miliony lidí z celého světa.

Ve snaze vyhovět všem zavedla Saúdská Arábie kvóty pro jednotlivé země. Například Indonésie má letos na cesty do Mekky 221 000 míst, Pákistán 179 210, Írán 86 500 a třeba Turecko 79 000. Jenže Indonésie má 265 milionů obyvatel a 88 procent z nich jsou muslimové. Čekací doba zájemců o pouť je tam dnes dlouhá kolem 39 let, což znamená, že někteří poutníci se nikdy nedočkají, protože mezitím zemřou.

Mnoho muslimských států přiděluje většinu míst na pouť do Mekky prostřednictvím národních loterií, lidé se prostě vylosují. Část míst pak mají k dispozici cestovní kanceláře. Protože zájem mnohonásobně přesahuje přidělené kvóty, v některých zemích vše provází korupce a neprůhlednost.

Například Indonésie sice vylosuje kandidáty na cestu do Saúdské Arábie, ale pak po každém požaduje, aby zaplatil 2000 dolarů, což je částka, která vysoce převyšuje průměrnou mzdu. Proto na cestu někteří lidé nikdy nedosáhnou.

V Jordánsku, které má letos přiděleno 7000 míst, se dá cesta na pouť dokonce koupit na černém trhu, který kolem toho vznikl. Bouthaina Naserová například webu Middle East Eye řekla, že když se několikrát bez úspěchu pokoušela získat místo na pouť, obrátila se na překupníky. Udělala to už třikrát, ale pořád bez úspěchu. Místa údajně prodávají zkorumpovaní úředníci velvyslanectví Saúdské Arábie.

V Pákistánu se nedávno objevily informace o skandálu, kdy úředníci „prodali“ část míst soukromým společnostem výměnou za úplatky.

V Bangladéši se zase problémem musel dokonce zabývat Nejvyšší soud, protože s místy na pouť kšeftují přes různé úřady cestovní kanceláře. Do Mekky tak dokonce v minulosti neodjeli ani lidé, kteří byli v loterii vybráni.

Madawi al-Rašíd, saúdskoarabský akademik z prestižní univerzity London School of Economics, říká, že systém kvót vytvořil „celosvětový černý trh zaměřený na hadždž“. „Existuje rozvinutý černý trh se saúdskými vízy, které úředníci dávají bohatým lidem za úplatky a také svým přátelům,“ tvrdí al-Rašíd.

Saúdská Arábie ale argumentuje tím, že kvóty jsou opodstatněné, protože pro obrovské množství lidí, kteří každý rok na pouť míří, je mimořádně složité zajistit jejich bezpečnost. V Mekce skutečně pravidelně dochází k ušlapání mnoha poutníků i otevřeným střetům s policií.

Web Middle East Eye končí svoji reportáž o korupci provázející svatou pouť zajímavou otázkou: „Co by na to všechno řekl Bůh?“