Fotbalistu Lukase Podolského zaměnil americký web s převaděči migrantů

Fotbalistu Lukase Podolského zaměnil americký web s převaděči migrantů Zdroj: ČTK/AP

Trapas webu Trumpova exporadce: Fotbalovou hvězdu zaměnil s pašeráky uprchlíků

Americký server Breitbart.com si před pár dny uřízl pořádnou ostudu. Stránka, kterou vede dnes již bývalý poradce Donalda Trumpa Steve Bannon, zveřejnila článek o gangu převaděčů migrantů mezi Marokem a Španělskem. Jako ilustrační fotku k němu ale místo pašeráků umístila obrázek s německým fotbalistou Lukasem Podolskim na vodním skútru. Ten zvažuje, že se s webem bude soudit.

Zpráva s titulkem „Španělská policie zatočila s gangem převaděčů migrantů na vodních skútrech“ vyšla na Breitbartu minulý pátek. Gang měl údajně za přepravu jednoho migranta inkasovat 5 tisíc eur. Na obrázku k textu byl dlouho po vydání německý fotbalový útočník Lukas Podolski. Než stihl server snímek stáhnout a Podolskému se omluvit, obletěl článek svět přes sociální sítě.

Breitbart news je kontroverzní projekt známý jako jedno z nejkonzervativnějších médií v USA. Během loňských prezidentských voleb výrazně podporoval kandidaturu Donalda Trumpa, ten si pak jeho šéfa Steva Bannona vzal jako nebližšího poradce do Bílého domu. Před několika dny se ale s Bannonem rozloučil a ten se opět vrátil do čela Breitbartu.

Jako jeden z prvních sdílel článek na Twitteru švýcarský novinář Mathieu von Rohr. „Řekne někdo Stevu Bannonovi a dalším géniům z Breitbart news, že ten chlap na fotce je německá fotbalová hvězda Lukas Podolski?“ napsal k němu. Krátce potom o něm napsala řada světových médií včetně britského Guardianu a Telegraphu.

Fotografie Podolského pocházela z doby Mistrovství světa ve fotbale v Brazílii v roce 2014. Podolski je na ní zachycen během volného dne, kdy se šel projet na vodním skútru, Breitbart ji podle slov editora zamýšlel použít jako ilustrační.

„Neexistuje žádný důkaz, že by byl Lukas Podolski členem převaděčského gangu,“ píše se v omluvě pod článkem. Fotbalistův manažer Nassim Touihri se ale s omluvou a stažením fotky spokojit nehodlá, celou záležitost nazval špínou a nechal se slyšet, že se už o věc zajímá Podolského advokát. Sám hráč podle něj již zvažuje právní kroky.

Lukas Podolski odehrál 130 zápasů za německou fotbalovou reprezentaci, momentálně působí v japonském klubu Vissel Kobé. Má na kontě mimo jiné zlatou medaili ze světového šampionátu, hrál za londýnský Arsenal či Bayern Mnichov.