Zemětřesení na ostrově Ischia

Zemětřesení na ostrově Ischia Zdroj: ČTK/AP

Italský ostrov Ischia zasáhlo zemětřesení.
Italský ostrov Ischia zasáhlo zemětřesení.
Italský ostrov Ischia zasáhlo zemětřesení.
3
Fotogalerie

Zemětřesení na Ischii: 2 mrtví a 39 zraněných, čeští turisté jsou v bezpečí

Přinejmenším dvě oběti a 39 zraněných si vyžádalo zemětřesení, které zasáhlo v pondělí večer jihoitalský ostrov Ischia. S odvoláním na úřady o tom dnes informoval list Corriere della Sera. Záchranáři celou noc dostávali zpod trosek zavalené lidi. V důsledku otřesů o síle čtyř stupňů se především v severní části ostrova, který leží nedaleko Neapole, zřítilo několik domů i část kostela. Čeští turisté jsou v pořádku, informovala mluvčí české diplomacie.

Zemětřesení, jehož epicentrum leželo jihozápadně od ostrova a ohnisko v hloubce asi deseti kilometrů, ostrovem Ischia otřáslo v pondělí krátce před 21:00 SELČ. Italští seismologové původně uvedli, že mělo sílu 3,6 stupně, později údaj ale zvýšili na čtyři stupně. Podle americké seismologické služby USGS otřáslo ostrovem zemětřesení dokonce o síle 4,3 stupně.

Řada místních obyvatel i turistů při otřesech v panice vyběhla do ulic, napsala agentura AP. Na mnoha místech jsou přerušeny dodávky elektřiny. Úřady evakuovaly také nemocnici na severním pobřeží.

Podle agentury Reuters se zřítilo několik budov včetně části kostela ve města Casamicciola Terme na severu ostrova. List Corriere della Sera uvedl, že právě padající trosky z kostela zabily starší ženu. Druhou obětí je žena, jejíž tělo záchranáři vyprostili během noci zpod trosek. Zranění utrpělo přinejmenším 25 osob, z toho dvě osoby vážná.

"Čeští turisté jsou tam v pořádku. Nikomu se nic nestalo," řekla ČTK dnes ráno mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Bližší informace o situaci v oblasti postižené zemětřesením ale zatím neměla.

Italská média po celou noc sledovala osud rodiny z jednoho ze zřícených domů. Matce se podařilo z domu uniknout, otce vyprostili zakrátko záchranáři. Kolem 4:00 SELČ se jim pak podařilo z trosek dostat i jednoho ze tří jejich synů - sedmiměsíčního Pasqualeho. Dva jeho malí bratři jsou stále pod troskami, se záchranáři ale komunikují.

"Bylo to velmi silné a děsivé. Slyšela jsem, že zemřeli lidé," řekla agentuře DPA zastupitelka města Casamicciola Terme Donatella Migliacciová. Italské úřady vyslaly k ostrovu několik trajektů, které by měly evakuovat část lidí na pevninu.

Zemětřesení udeřilo na vrcholu turistické sezony, poznamenala agentura Reuters.

Itálie leží v seismicky aktivní oblasti. Ve čtvrtek uplyne přesně rok od okamžiku, kdy silné zemětřesení zasáhlo regiony ve střední Itálii. Země se znovu třásla ještě týž rok v říjnu a pak znovu letos v lednu. Srpnové otřesy si vyžádaly téměř 300 obětí. Všechna zemětřesení napáchala značné materiální škody a poškodila kulturní památky.