Německem se prošli neonacisté, kteří považují Rudolfa Hesse za mučedníka...

Německem se prošli neonacisté, kteří považují Rudolfa Hesse za mučedníka... Zdroj: EPA

Rudolf Hess
Rudolf Hess
Rudolf Hess (zcela vpravo) během Norimberského procesu společně s velkoadmirálem Karlem Dönitzem (uprostřed) a šéfem Luftwaffe Hermannem Göringem.
Trosky Hessova letadla po jeho odletu do Velké Británie v květnu 1941.
Rudolf Hess v cele během Norimberského procesu s nacistickými válečnými zločinci.
10
Fotogalerie

Neonacisté v Německu pochodovali Berlínem. Chtěli uctít památku nacisty Hesse, který zemřel přesně před 30 lety

Na pět stovek neonacistů se prošlo ulicemi Berlína, aby uctili nacistu Rudolfa Hesse, který se oběsil přesně před třiceti lety v zahradě vězení, kde si odpykával doživotní trest. Neonacisté Hesse považují za mučedníka a hrdinu a věří, že Hess měl být nástupcem Adolfa Hitlera. Proti neonacistům ostře vystoupili levicoví aktivisté a antifašisté, kterých nakonec bylo dvakrát více než neonacistů. 

Demonstranti se v ulicích Berlína setkali s jinou demonstrací převážně levicových demonstrantů, kteří se s neonacisty několikrát střetli. Německá policie na oba pochody dohlížela a z obou skupin zadržela několik osob. Průvod protestující proti neonacistické tryzně měl dvojnásobný počet příznivců – podle policie se odpůrců nacistů sešla zhruba tisícovka.

 

Pochod neonacistů měl přísně stanovená pravidla – účastníci nesměli mít zbraně, nesměli nosit žádné nacistické symboly ani volat nacistická hesla. Mohli si na průvod vzít pouze jednu vlajku na 25 účastníků, což v jejich případě činilo maximálně 20 praporů. Neonacisté zvolili vlajku, kterou užívalo Německo po svém sjednocení mezi lety 1871 – 1914. K vážnějším střetům mezi neonacisty a jejich odpůrci nedošlo.

Od roku 1920 byl členem NSDAP, spolupodílel se na Hitlerově první politické demonstraci, Pivním puči v Mnichově, a také pak s Hitlerem seděl ve vězení. Zřejmě nejznámější událost Hessova života je ale jeho let do Británie. Jako pilot a hlavně přímý zástupce Adolfa Hitlera totiž v roce 1941 sedl do Messerschmittu a odletěl do Velké Británie vyjednávat příměří. Tam byl ale zatčen a vězněn v Toweru, poté souzen Norimberským tribunálem. Poslanec a Obergruppenführerem SS Rudolf Hess byl odsouzen v roce 1946 k doživotnímu vězení. Hess si trest také celý odseděl a zbytek života pak strávil za mřížemi. Zemřel v roce 1987 ve vysokém věku 93 let – oběsil se v altánu v zahradě věznice.