Obětí Duterteho vraždění je již na 6 tisíc. Takhle vypadá téměř každý den i noc v Manile.

Obětí Duterteho vraždění je již na 6 tisíc. Takhle vypadá téměř každý den i noc v Manile. Zdroj: James Nachtwey

Nejhorší vězení na světě se nachází na Filipínách.
Nejhorší vězení na světě se nachází na Filipínách.
Filipínský prezident Rodrigo Duterte
Filipínský prezident Rodrigo Duterte
Obětí Duterteho vraždění je již na 6 tisíc. Takhle vypadá téměř každý den i noc v Manile.
7
Fotogalerie

Krvavá noc na Filipínách. V Manile zemřelo rekordních 32 lidí v dalším protidrogovém tažení

Filipínská drogová válka, kterou de facto vyhlásil tamní prezident Rodrigo Duterte již téměř před dvěma lety, zažila vůbec nejhorší noc od svého počátku. Během tohoto vnitrozemského konfliktu bylo zabito téměř 6 tisíc lidí, přičemž v noci z úterka na středu v uplynulém týdnu to bylo rekordních 32.

Přestože boj proti drogovým dealerům a uživatelům drog již podle britské BBC na Filipínách „neplní denně titulky novin“, rozsáhlé vládní tažení zášťiťované prezidentem Dutertem, který se v minulosti přirovnal dokonce k německému nacistickému diktátorovi Adolfu Hitlerovi, nadále pokračuje. Pozornosti se zemi ale dostává stále méně, protože násilí už je jaksi integrální součást tamní reality. Prezident Duterte nadále varuje uživatele drog, aby se své závislosti vzdali, protože on ve svém boji proti nim odmítá polevit.

 

Největší kontroverze vyvolává metoda, kterou pro likvidaci dealerů a uživatelů drog Duterte zvolil. V ulicích se nejen po setmění objevují maskovaná komanda, která zabíjejí vytipované oběti. Novinář britské BBC popsal výpověď matky jedné z obětí, která uvedla, že její syn, jehož zastřelilo jedno takové maskované komando, byl jen občasný uživatel marihuany, který ji rozhodně neprodával. BBC ale dodává, že společnost na Filipínách je v otázce protidrogové války rozdělená, protože její část s bojem proti dealerům i závislým souhlasí.

Přesný počet obětí se liší. Zatím asi nejpřesnější číslo uvedl deník New York Times, který uvedl zhruba 5800 obětí. Dodal ale, že jich v budoucnu může být mnohem více, podle některých zdrojů se číslo může vyšplhat až na 20 tisíc. Duterte kampaň proti drogově závislým a dealerům pozastavil letos v lednu, ale pouze na dva měsíce. Během této doby přeorganizoval policii, jíž se změnila struktura i vedení. V březnu letošního roku však prezident oznámil obnovení kampaně, takže se zabíjení na ulicích stalo opět věcí denního pořádku.