Zasedání V4. Sobotka se zde sešel s Macronem

Zasedání V4. Sobotka se zde sešel s Macronem Zdroj: ČTK

Macron chce oživit vztahy s východní Evropou. Setká se i s Ficem a Sobotkou

Emmanuel Macron se příští týden pokusí přesvědčit evropské spojence, že nemá oči jen pro Německo, a po letech přehlížení se bude snažit oživit vztahy s východní Evropou.

Napsal to ve čtvrtek americký server Politico v komentáři k cestě francouzského prezidenta do Rakouska, kde se má příští středu sejít s premiéry České republiky a Slovenska Bohuslavem Sobotkou a Robertem Ficem a s jejich rakouským protějškem Christianem Kernem.

Po schůzce v Rakousku bude Macron pokračovat po cestě východní Evropou návštěvou Rumunska a Bulharska, připomíná Politico a upozorňuje, že v itineráři chybí Polsko a Maďarsko. Tyto dvě země zůstaly imunní vůči opojení Macronem, které na jaře zaplavilo Evropu, dodává server.

 

Cestou do střední a východní Evropy hodlá Macron ukázat francouzským voličům, že se nevzdal svého klíčového volebního slibu: zajistit občanům Evropské unie větší ochranu a bojovat proti populismu a euroskepticismu.

Francouzský prezident dlouho sliboval, že část své letní cesty Evropou věnuje vysvětlení svých návrhů na lepší fungování EU. Chce mimo jiné hájit své tažení proti mzdovému dumpingu, který považuje za nefér, uvádí Politico.

Macronovi poradci tvrdí, že cesta má i symbolický rozměr. "Chce ukázat zájem Francie na oživení styků s východní Evropou po letech přehlížení za prezidentů Nicolase Sarkozyho a Françoise Hollandea," uvedl americký server.