Druhým nejlepším městem pro život je rakouská Vídeň.

Druhým nejlepším městem pro život je rakouská Vídeň. Zdroj: profimedia.cz

Nejlepší města pro život jsou Melbourne, Vídeň a Vancouver. Praha stagnuje

Každý rok analytici z organizace Intelligence Unit The Economist, která je spojená se známým časopisem The Economist, zveřejňují studii, která ukazuje, jak se žije ve velkých městech světa. Tentokráte jich bylo hodnoceno 140 a poněkolikáté za sebou vyhrálo australské Melbourne. Na druhém místě je rakouská Vídeň a třetí kanadský Vancouver. Praha se již několik let pohybuje kolem šedesátého místa a podle zkoumaných parametrů se v našem hlavním městě nic moc zásadního nemění.

V první desítce jsou hned tři města z Austrálie (Melbourne, Adelaide a Perth) a tři z Kanady (Vancouver, Toronto a Calgary). Ty doplňuje na osmém místě novozélandský Auckland a tři evropská města – druhá Vídeň, deváté Helsinky a desátý Hamburk.

Hamburk se chtěl letos představit v plné kráse i celému světu, ale vše zkazily nepokoje, které v tomto severoněmeckém městě provázely summit skupiny G20.

Při hodnocení bylo analyzováno 30 kvalitativních i kvantitativních faktorů z oblasti zdravotní péče, kultury, životního prostředí, vzdělávání, dopravy, ale v potaz byly také brány otázky bezpečnosti. Hodnocení měst, kde se odehrávají teroristické útoky, panuje velká kriminalita, nebo jsou zasaženy důsledky válek, je pak velmi kritické.

Desátý od konce je proto například ukrajinský Kyjev a vůbec nejhůře z hodnocených měst dopadl syrský Damašek. To ještě ale pořád neznamená, že by to bylo nejhorší místo pro žití, na mnoha jiných místech světa je situace ještě tragičtější.

Ze známých měst je například Tokio třinácté, Berlín obsadil 23. místo, Washington je třicátý, Dubaj čtyřiasedmdesátá a Moskva ještě o čtyři místa za ní. Takzvaným skokanem je islandský Reykjavík, který se posunul oproti hodnocení z minulého roku z padesátého na 37. místo.

10 nejlepších měst pro život:

1. Melbourne (Austrálie)

2. Vídeň (Rakousko)

3. Vancouver (Kanada)

4. Toronto (Kanada)

5. Calgary (Kanada)

6. Adelaide (Austrálie)

7. Perth (Austrálie)

8. Auckland (Nový Zéland)

9. Helsinki (Finsko)

10. Hamburk (Německo)

10 nejhorších měst pro život (hodnocených bylo celkem 140 míst):

Damašek (Sýrie)

Lagos (Nigérie)

Tripolis (Libye)

Dháka (Bangladéš)

Port Moresby (Papua-Nová Guinea)

Alžír (Alžírsko)

Karáčí (Pákistán)

Harare (Zimbabwe)

Douala (Kamerun)

Kyjev (Ukrajina)